Sjever Mitrovice

Srbin ranjen na Kosovu, kosovska Policija demantira navode o sudjelovanju u incidentu

Direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Ele kazao je da M.J. ima ozljedu prsnog koša, te da je operiran i prebačen na odjel intenzivne njege i izvan je životne opasnosti.
Vijesti / Crna Kronika | 11. 04. 2023. u 10:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovska policija priopćila je da je jedna osoba ranjena iz vatrenog oružja sinoć na sjeveru Mitrovice, a srbijanski mediji javljaju kako je riječ o Srbinu M.J. (39) iz Zvečana koji tvrdi da su na njega pucali pripadnici specijalne policije Kosova.

Iz kosovske Policije demantirali su navode srbijanskih medija da su u spomenutom incidentu sudjelovali pripadnici Policije Kosova te dodaju da provode intenzivnu istragu kako bi slučaj bio riješen.

Ozljeda prsnog koša

Direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Ele kazao je da M.J. ima ozljedu prsnog koša, te da je operiran i prebačen na odjel intenzivne njege i izvan je životne opasnosti.

On je dodao da je M.J. medicinskom osoblju rekao da su na njega, dok je vozio automobil, pucali pripadnici specijalne jedinice policije Kosova na punktu kod Bistričkog mosta, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Uoči lokalnih izbora

Novi incident na sjeveru Kosova dogodio se uoči lokalnih izbora koji su najavljeni za 23. travnja, a nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio da kosovski Srbi neće sudjelovati izborima i ocijenio da je sigurnosna situacija na Kosovu teška, te dodao da nezadovoljstvo kosovskih Srba zbog kršenja sporazuma o tablicama i drugih sporazuma "doseže vrhunac".

Vučić je nakon sastanka s predstavnicima kosovskih Srba u petak kazao kako su ljudi sa sjevera Kosova ogorčeni zbog ponašanja albanskog vodstva u Prištini ali i šutnje međunarodne zajednice te najavio da će svoje stajalište priopćiti u ovom tjednu nakon razgovora s predstavnicima Srpske liste te srpskih organa na Kosovu.

Direktor Ureda za Kosovo Petar Petković kazao je danas da će novi sastanak političkih predstavnika Srba Kosova s Vučićem i članovima Vlade Srbije biti održan u četvrtak, prenosi Beta.

Što će Srbija činiti po pitanju dijaloga?

"Razgovarat ćemo i o političkim zaključcima koje trebamo donijeti, da vidimo što ćemo i kako ćemo u idućem razdoblju", kazao je Petković te dodao kako je sramotno što su predstavnici oporbenih stranka jučer napustili sjednicu Odora Skupštine Srbije za Kosovo jer je na sjednici trebao govoriti o europskom sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Prema njegovim riječima, sjednica je bila zatvorena za javnost jer je na njoj predstavljeno izvješće Ureda za Kosovo o dijalogu Beograda i Prištine u kojem ima povjerljivih stvari, pored ostalog i što će činiti Srbija po pitanju dijaloga.

Europski plan za Kosovo

Beograd i Priština prihvatili su u Bruxellesu europski plan za Kosovo 27. veljače, a potom 18. ožujka u Ohridu i Aneks za provođenje tog sporazuma koji bi trebao dovesti do normalizacije odnosa, praćenih stalnim napetostima i krizama.

Posljednji u nizu sastanaka bio je tehnički dijalog 4. travnja u Bruxellesu, gdje je postignut skroman napredak u pogledu usuglašavanja potrage za nestalima.

Istodobno, na Kosovu su nastale nove napetosti različitim tumačenjem ranije postignutog sporazuma o registarskim tablicama, ali i poslije uhićenja nekoliko Srba koje Priština tereti za kaznena djela, a srpska strana to smatra protuzakonitim i novim pritiscima na Srbe.

Kopirati
Drag cursor here to close