Obraćanje Kurtija

Kosovo: Što čini granicu sa Srbijom posebno teškom i opasnom?

"Nema demokracije i slobode bez pluralizma", kazao je Kurti na današnjoj sjednici kosovske Vlade te dodao kako kosovski Srbi moraju biti oslobođeni tutorstva Srbije.
Vijesti / Flash | 27. 09. 2023. u 12:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je kako je nedjeljni teroristički napad razotkrio poteškoće i potrebu veće međunarodne suradnje u održavanju, zaštiti i kontroli granice Kosova i Srbije.

"Granicu sa Srbijom, osim što je duga i na planinskom terenu, posebno u sjevernom dijelu, čini posebno opasnom i teškom ponašanje i pretenzije službenog Beograda", rekao je Kurti na današnjoj sjednici kosovske Vlade na kojoj je bilo riječi o oružanom sukobu u selu Banjska.

Pripadnik kosovske policije ubijen je 24. rujna kada su naoružani napadači, njih oko 30, napali policijske jedinice u selu Banjska na sjeveru Kosova području naseljenom većinom Srbima. U sukobima koji su uslijedili između te naoružane skupine i policije ubijena su trojica napadača, a uhićeno je osam osoba za koje se sumnja da su s njima povezane.

Na sjednici Vlade kosovski premijer je rekao kako je u nedjelju povrijeđen državni suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalna sigurnost, a da je istog dana razotkrivena opasnost, namjera, potencijal i spremnost kriminalnih i terorističkih skupina s kojima se njegova Vlada bori više od dvije godine, prenose Reporteri.net.

Prema riječima kosovskog premijera, naoružanje vrijedno više od 5 milijuna eura zaplijenjeno u Banjskoj bilo je dovoljno za stotine vojnika koji su namjeravali izazivati krvoproliće na sjeveru Kosova i to uz izravno uključivanje Srbije.

Kurti je istaknuo kako sudjelovanje potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića dokazalo vitalni značaj oživljavanja pluralizma Srba na Kosovu.

"Nema demokracije i slobode bez pluralizma", kazao je Kurti na današnjoj sjednici kosovske Vlade te dodao kako kosovski Srbi moraju biti oslobođeni tutorstva Srbije.

Kosovski ministar kulture Hajrullah Çeku rekao je da je oružani napad imao i opasnu dimenziju i to korištenje dobra kulturnog i vjerskog nasljeđa u kriminalne svrhe".

"Teroristički napad pod pokroviteljstvom države Srbije, osim što je oduzeo život predanom kosovskom policajcu, imao je i opasnu i štetnu dimenziju, a to je korištenje dobra kulturne i vjerske baštine u kriminalne svrhe. Pravoslavni samostan u selu Banjska u Zvečanu je spomenik kulturne baštine zaštićen zakonima Kosova, koji je teroristička skupina koristila kao sklonište, uključujući i njihovo oružje”, rekao je Çeku.

Specijalno tužiteljstvo Kosova priopćilo je da je u utorak pustilo na slobodu četvoricu osumnjičenih za slučaj Banjska kod Zvečana, jer nije bilo dovoljno dokaza za njihovu umiješanost u taj slučaj.

Oslobođeni osumnjičenici su, kako je priopćeno iz Tužiteljstva, lišeni slobode daleko od mjesta događaja.

Kopirati
Drag cursor here to close