Granični prijelazi

Kosovo: Policija od ponoći uručuje opomene vozačima s KM tablicama

''Ohrabrujem građane da ne ostanu taoci političkih interesa i kriminalnih grupa, već da iskoriste sve objekte i prijave svoja sredstva u svim registracijskim centrima, bez obzira na prebivalište i lokaciju.''
Vijesti / Flash | 01. 11. 2022. u 09:49 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovska policija od ponoći vozačima sa KM tablicama na svim graničnim prijelazima na Kosovu uručuje opomene kojim ih pozivaju da svoje automobile preregistriraju na RKS tablice. Opomene se izriču i vozačima koje policija zatekne u unutrašnjosti Kosova, javlja Anadolija.

Ministar unutarnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja pozvao je građane da preregistriraju automobile na RKS registarske tablice. Dodao je da će na taj način doprinijeti javnoj sigurnosti i vraćanju zakonitosti u zemlju.

Probne registarske oznake

''Ohrabrujem građane da ne ostanu taoci političkih interesa i kriminalnih grupa, već da iskoriste sve objekte i prijave svoja sredstva u svim registracijskim centrima, bez obzira na prebivalište i lokaciju. Vlada Republike Kosovo je posvećena osiguranju sigurnosti i vladavine prava širom zemlje i za sve njene građane bez razlike'', istaknuo je Svečlja.

Od 21. studenog primenjivat će se takozvane probne registarske oznake, a dan nakon toga KM tablice bit će potpuno izbačene iz uporabe. Vozač automobila s KM tablicama s Kosova Almir Đafke, kojem je jutros kosovska policija izrekla pisanu opomenu, rekao je za Anadoliju da bez obzira na to neće izvršiti preregistraciju automobila.

''Prilikom prelaza na Jarinju kosovski policajac mi je izrekao opomenu i dao mi ovo pisano upozorenje. Rekao mi je da imam rok od tri tjedna da izvršim preregistraciju inače će mi pisati kaznu od 150 eura. Odluku sam donio i neću preregistrirati svoj automobil, a što ću s vozilom, to ću da vidim'', rekao je Đafke.

Četiri faze

Zabrana korištenja KM tablica na Kosovu bit će realizirana u četiri faze, a prva je počela u ponoć i odnosi se na izricanje opomena. Ova mjera trajat će 21 dan, a nakon toga počet će izricanje novčanih kazni u iznosu od 150 eura. U trećoj fazi koristit će se takozvane privremene registarske oznake, a od 21. travnja prema odluci Vlade Kosova bit će zabranjene srbijanske registarske oznake KM, PE, ĐA, PR, GL, UR, PZ i DA koje izdaje Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Milan Radojević rekao je jutros da izricanje opomena neće promijeniti stav Srba s Kosova, a posebno onih na sjeveru.

''Građani su odliučni i neće izvršiti preregistraciju na RKS tablice. Verujem da je policija upoznata sa raspoloženjem naroda i da nas neće primoravati na RKS tablice. Mi živimo sa pripadnicima policije Direkcije sa sjevera, dijelimo i dobro i zlo. Priština je postavila više baza na sjeveru, doveli su specijalne jedinice, možemo očekivati da one uručuju opomene i prve kazne“, kazao je Radojević.

Situacija na Jarinju je mirna, promet se odvija neometano. I dalje važi takozvani stiker režim koji podrazumijeva uporabu bijelih naljepnica kojima vozači prikrivaju srbijanske i kosovske simbole na registarskim oznakama.

Kopirati
Drag cursor here to close