Nije povijesni, ali značajan

Košarac: Nema napretka BiH ka EU "bez vidljive RS"

Košarac je mišljenja da nema napretka BiH k EU "bez vidljive RS" u okviru njenih ustavnih nadležnosti, zakona, mehanizmu koordinacije u procesu EU integracija.
Vijesti / Flash | 28. 02. 2018. u 15:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef kluba zastupnika Saveza neovisnih socijaldemokrata (SNSD) u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) Staša Košarac kazao je danas novinarima da današnje obraćanje predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera u PSBiH nije povijesni, ali da jeste značajan događaj, budući da u BiH postoji deklarativan stav da naša zemlja želi postati članicom Europske unije (EU).

Kako je rekao, svih ovih godna svjedočili smo tome da proces EU integracija ima "različite vrste prevoda", koji su nekad veoma maksimalistički u kontekstu centralizacije vlasti te integriranja dijela međunarodne zajednice s onima koji BiH žele vidjeti isključivo kao unitarnu i centraliziranu zemlju.

Po njemu, upravo je to proizvodilo niz problema, nerazumijevanja i sporosti na putu BiH ka EU.

''Postoje različiti prevodi "jednog glasa" iz BiH. Mi iz Republike Srpske (RS) bit ćemo vrlo oprezni kada je u pitanju jedan glas iz BiH, potvrđujući našu opredjeljenost da jesmo za EU, ali ono što je značajno i korisno za sve u BiH i europski put je maksimalno poštivanje mehanizma koordinacije'', istaknuo je.

Košarac je mišljenja da nema napretka BiH k EU "bez vidljive RS" u okviru njenih ustavnih nadležnosti, zakona, mehanizmu koordinacije u procesu EU integracija.

Poručio je da RS treba pitati za odeđena rješenja koja su značajna za ubrzanje puta BiH ka EU.

Kopirati
Drag cursor here to close