Tužna obljetnica

Kosača 'zasvijetila' u spomen na ubijene franjevce

U srijedu navečer Kosača je bila osvjetljena u spomen na 79. godišnjicu smaknuća sedmorice franjevaca od strane partizana.
Vijesti / Flash | 15. 02. 2024. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u Mostaru u srijedu navečer bio je osvjetljen u spomen na 79. godišnjicu smaknuća sedmorice franjevaca od strane partizana.

14. veljače 1945. partizani su iz mostarskog samostana odveli sedmoricu svezanih fratara: provincijala fra Lea Petrovića, gvardijana fra Grgu Vasilja te fra Jozu Bencuna, fra Bernardina Smoljana, fra Rafu Prusinu, fra Kažimira Bebeka, fra Nenada Pehara.

Fratri su odvedeni u pravcu rijeke Neretve i pogubljeni, najvjerojatnije, na mjestu zvanom Čekrk.

Tijekom Drugog svjetskog rata partizani i njihovi pomagači ubili su ukupno 66 hercegovačkih franjevaca, što je samo dio ratnog stradanja katoličkog klera, redovnika i redovnica u Bosni i Hercegovini.

Franjevci su godinama pokušavali razjasniti okolnosti ubojstava svoje subraće, a tijela većina žrtava nikada nisu pronađena. Prva svjedočanstva koja su očevici dali pod zakletvom potiču s kraja 1945. godine.

U Mostaru je sinoć i Svetim misnim slavljem u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru obilježena godišnjica pobijenih fratara ali i vjernika Grada Mostara i okolice koji su žrtve II. svjetskog rata te rata i poraća Domovinskog rata.

Svetu misu zadušnicu predvodio fra Jozo Grbes, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije koji je podsjetio na te događaje. 



Kopirati
Drag cursor here to close