Crkva sv. Petra i Pavla

U Mostaru služena misa za pobijene franjevce

Svetu misu zadušnicu predvodio fra Jozo Grbes, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije koji je podsjetio na te događaje.
Kultura / Vjera | 14. 02. 2024. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svetim misnim slavljem u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru obilježena je godišnjica pobijenih fratara ali i vjernika Grada Mostara i okolice koji su žrtve II. svjetskog rata te rata i poraća Domovinskog rata.

Svetu misu zadušnicu predvodio fra Jozo Grbes, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije koji je podsjetio na te događaje.

Među stradalim franjevcima bili su fra Leo Petrović, fra Jozo Bencun, fra Rafo Prusina, fra Bernardin Smoljan, fra Grgo Vasilj, fra Kažimir Bebek i fra Nenad Pehar koje su na današnji dan 1945. partizani odveli na Neretvu, ubili i bacili u vodu. 

Na misi je nazočio i mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Prošlo je već 79 godina otkad su mostarski franjevci na čelu s provincijalom fra Leom Petrovićem mučki ubijeni u akciji "oslobođenja' grada". S druge strane već 79 godina "antifašisti" slavodobitno obilježavaju taj dan.

Partizani su 1945. godine ciljano probali ugasiti intelektualnu i duhovnu misao među katolicima Hercegovine napadom i masakrom na širokobriješku Gimnaziju i tamošnje fratre koji su predavali, a iz mostarskog samostana su odveli i prvog čovjeka Provincije te ostalu subraću.

Ovom misom obilježen je i početak korizme, važnog razdoblja duhovne priprave u rimokatoličkoj tradiciji. Pepelnica i obred pepeljanja, simbol je koji nas podsjeća na prolaznost života i poziva nas na unutarnje obraćenje.

''Korizma je vrijeme pokore, molitve i promišljanja te podsjetnik o važnosti duhovne prakse i zajedništva u vremenima izazova. Neka nas stoga potakne na introspekciju i promišljanje o našim vrijednostima i ciljevima u životu'', poručio je Kordić.

Kopirati
Drag cursor here to close