Pritisci

Korupcija pri zapošljavanju u Graničnoj policiji BiH

''Počela su pisanja po medijima da će natječaj biti namješten. Ja sam organizirao sastanak da razbijem sve pritiske i rekao sam da želim da proces ide u proceduru potpune zakonitosti'', rekao je Galić.
Vijesti / Flash | 12. 01. 2023. u 16:57 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Rejhanu Rakoviću i drugima, koji se pred Državnim sudom terete za korupciju pri zapošljavanju u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine te nezakonito zahtijevanje i primanje novca od kandidata, svjedok Zoran Galić je ispričao da je postojao veliki pritisak da se natječaj poništi.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić je ispričao kako je 2020. godine, zajedno s pomoćnikom i zamjenikom, formirao Povjerenstvo za prijem kadeta, u kojoj su za predsjednika izabrali Rejhana Rakovića, članove Ivicu Sablju i Đorđa Kusmuka, te Mirsadu Alić za tajnika, kao i dva člana iz Ministarstva sigurnosti BiH.

''Sastavljeno je povjerenstvo od najboljih policijskih službenika koji su se dokazali u svom poslu i borbi protiv kriminala. Kada je povjerenstvo imenovano, ostali posao je na njima. Oni raspisuju javni poziv i ostalo rade'', rekao je Galić.

Galić: Konkretnih pritužbi nije bilo

Galić je u nastavku svjedočenja pojasnio da su osnovni zadaci povjerenstva provođenje pismenog i fizičkog testiranja prijavljenih kandidata, u kojem zbog količine posla sudjeluje potpovjerenstvo koju imenuje direktor na prijedlog predsjednika povjerenstva, te da se na kraju rade sigurnosne i provjere zdravstvenog stanja kandidata koji prođu. Kao direktor Granične policije, Galić je rekao da bi nekoliko sati prije samo ovjerio test s pitanjima za natječajnu proceduru koje predloži povjerenstvo.

Na pitanje tužiteljice Bojane Jolović, on je rekao kako konkretnih pritužbi na rad povjerenstva nije bilo, ali da je zajedno sa svojim zamjenicima Fahrudinom Halačem i Draganom Kulićem organizirao sastanak s Rakovićem, koji mu je rekao da ima pritiske, kako bi dali podršku povjerenstvu.

Organizirao sastanak da razbije pritiske

''Počela su pisanja po medijima da će natječaj biti namješten. Ja sam organizirao sastanak da razbijem sve pritiske i rekao sam da želim da proces ide u proceduru potpune zakonitosti'', rekao je Galić, dodavši kako je Raković imao eksterne pritiske.

Galić je za Rakovića rekao kako je najbolji policijski službenik u BiH, koji je za tri mjeseca trebao dobiti čin generala.

Nakon što je Raković uhićen, Galić kaže kako je imao pritiske sa svih strana da natječaj bude poništen, jer su mediji pisali da optuženi njemu nosi novac. Galić kaže kako bi poništenjem natječaja prekršio zakon, te da je ''sudbina konkursa u rukama Policijskog odbora'', koji razmatra pristigle žalbe.

Primali novac od kandidata

Rejhan Raković, Ensar Salčinović i Kenit Čakić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela, te primanja dara i drugih oblika koristi. Čakić se tereti i za davanje dara i drugih oblika koristi. Prema optužnici, Raković se u vremenskom periodu od studenog 2020. do 24. rujna 2021. u svojstvu službenog lica, kao policijski službenik Granične policije, udružio u grupu policajca iz iste institucije Salčinovića, te Čakića, s kojim je u prijateljskim odnosima. Oni su optuženi da su zahtijevali i primali novac od kandidata koji su aplicirali za posao u Graničnoj policiji.

Đorđe Kusmuk, zapovjednik Jedinice za nadzor Granične policije BiH i član povjerenstva za prijem kadeta, rekao je kako je 2020. godine raspisan javni poziv za prijem 125 policajaca i 20 mlađih inspektora. Na natječaj se prijavilo 2.500 kandidata, a 1.950 njih ispunjavalo je uvjete iz prijave.

Posebni testovi za policajce i mlađe inspektore

Članovi povjerenstva su, objasnio je Kusmuk, sastavili posebne testove od 30 pitanja za policajce i mlađe inspektore, te pitanja za esej. Ti testovi su se printali, pakovali u koverte i stavljali u velike kutije, ovjerene sigurnosnom trakom, u maloj dvorani na četvrtom katu zgrade Granične policije, gdje je radilo povjerenstvo, a ključ je bio kod tajnika povjerenstva.

Nakon što je pismeno testiranje završeno, testovi su stavljani u kutije i vraćani u malu dvoranu, od koje je ključ imala tajnica povjerenstva, objasnio je Kusmuk. Pregled i ocjenjivanje su vršili svi članovi povjerenstva. Svaki kandidat je imao posebnu šifru, pod kojom je u tabelu upisivan broj bodova. Testove fizičke spreme provodila je potpovjerenstvo u Mostaru, koja je zbirne rezultate upisivala u obrazac, objasnio je Kusmuk.

Tužiteljica Jolović je pitala Kusmuka kako je moguće da pod šifrom jednog kandidata postoje dva zbirna obrasca, on je odgovorio kako se može desiti da je zbog količine posla jedan obrazac pregledan dva puta i ocijenjen, a da nije prvi put potpisan.

Majka kandidata tražila informacije

Svjedokinja Mirsada Alić, uposlenica Uprave administracije u Graničnoj policiji i tajnik povjerenstva, ispričala je kako je unosila bodove u Excel tabele kandidata po okončanju intervjua, koji je bio završni dio konkursa. Alić je rekla kako bi ukucavala šifru kandidata, te unosila bodove sa zbirnog obrasca.

Na pitanje tužiteljice Jolović da li joj je poznato ime kandidata Kenana Rizvića, Alić je rekla da jeste, jer je njegova majka nekoliko puta zvala na telefon u ured tražeći informacije o natječaju, o čemu je obavijestila članove povjerenstva. Jolović je potom pitala svjedokinju na koji način je unijela bodove s dva različita zbirna obrasca za Rizvića u tabelu, na šta je ona odgovorila da je unijela bodove samo s jednog.

Suđenje će biti nastavljeno 26. siječnja, kada će svjedoke Kusmuka i Alić ispitati Obrane optuženih.

Kopirati
Drag cursor here to close