Služba za zapošljavanje

Đurđeviću potvrđena optužnica zbog korupcije

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 14 svjedoka, dva vještaka i izvođenje oko 400 materijalnih dokaza.
Vijesti / Flash | 11. 01. 2023. u 11:56 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Seada Đurđevića, optuženog da je Službu za zapošljavanje Kantona Sarajevo oštetio za više od pola milijuna maraka.

Prema optužnici sarajevskog Županijskog tužiteljstva, Sead Đurđević se tereti da je od 2007. do 2016. godine, kao odgovorna osoba i uposlenik Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, u svojstvu glavnog likvidatora oštetio Službu za 574.859,78 KM.

Kako se navodi iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo, Đurđević je novac Službe koji je bio namijenjen za ostvarivanje i održavanje više stope zaposlenosti, s transakcijskih računa bez pravnog osnova uplatio u iznosu od 574.859,78 KM na račun ''Bravarsko limarska radnja Brzi'' iako Služba za zapošljavanje s navedenim poslovnim subjektom nije imala poslovni ugovor.

''Nakon toga je s računa limarske radnje 'Brzi', s krivotvorenim ovlaštenjem da može podizati gotovinu, svojeručno potpisao naloge za isplatu te za sebe preuzeo novac u iznosu od 572.209,00 KM'', stoji u priopćenju Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

U optužnici je postupajuća tužiteljica predložila da Đurđević isplati navedenu štetu Službi za zapošljavanje.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 14 svjedoka, dva vještaka i izvođenje oko 400 materijalnih dokaza.

Đurđevića optužnica tereti zbog kaznenog djela ''zloupotreba položaja ili ovlaštenja''.

Kopirati
Drag cursor here to close