nastavak suđenja

Kordić Jure i ostali: Odbrane izvođenje dokaza počinju krajem travnja

Na ročištu održanom u ponedjeljak okončan je dokazni postupak Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Crna Kronika | 11. 04. 2022. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrane optuženih za zločine počinjene na području Mostara izvođenje svojih dokaza planirale su za 25. travanj, odlučeno je na statusnoj konferenciji pred sudom Bosne i Hercegovine.

Juri Kordiću, Draženu Lovriću, Dariju Sušcu, Nedžadu Tinjaku, Nuhanu Šikalu, Dariju Mihalju, Stanku Škobiću, Tomislavu Ančiću i Slavku Golemcu se na teret stavlja zatvaranje u logore ''Heliodrom'' i ''Vojno'', progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjena tijekom 1993. i 1994. godine. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i ''Kažnjeničke bojne'' Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Na ročištu održanom u ponedjeljak okončan je dokazni postupak Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, te su na statusnoj konferenciji Obrane iznijele prijedloge svojih dokaza.

Obrana prvooptuženog Jure Kordića izjavila je kako nema prijedloga dokaza, kako materijalnih tako ni saslušanja svjedoka, dok je Obrana drugooptuženog Dražena Lovrića, između ostalog, predložila devet materijalnih dokaza.

Obrana Darija Sušca kazala je kako ima ''statusne stvari za ratno doba i zdravstveno stanje'', dok je Obrana Nedžada Tinjaka, između ostalog, predložila medicinsku dokumentaciju od 14 dokaza.

Saslušanje dva svjedoka i čitanje iskaza preminulog svjedoka predložila je Obrana petooptuženog Nuhana Šikala, a Obrana šestooptuženog Darija Mihalja, također je predložila dva svjedoka i 12 materijalnih dokaza.

Dokaze u pogledu zdravstvenog stanja optuženog Stanka Škobića kada je u pitanju njegovo ranjavanje, te saslušanje četiri svjedoka i saslušanje optuženog u svojstvu obrane, predložila je Škobićeva Obrana.

''Bio je nesposoban da obavlja dužnosti, pa je iz tog razloga premješten u drugu jedinicu, a nakon toga bio na poštedi'', navela je Škobićeva Odbrana.

Obrana Tomislava Ančića izjavila je kako je ranije predala dokaz koji planira koristiti, dok je Obrana Slavka Golemca predložila saslušanje jednog svjedoka i jednog vještaka.

Na prijedloge Obrana, Tužiteljstvo će se izjasniti naknadno, odlučeno je na statusnoj konferenciji, a nastavak suđenja je zakazan za 25. travanj.

Kopirati
Drag cursor here to close