''Specifični problemi''

Kordić: 2022. godina trebala bi biti prekretnica za Mostar

''Stanje u Mostaru može biti u redu, ali ako u ostatku države nije u redu, naravno da se to dobrim dijelom prelijeva i na Grad Mostar, pogotovo u kontekstu investicija i svega ostaloga.''
Vijesti / Flash | 12. 01. 2022. u 18:39 BHRT
Mario Kordić, gradonačelnik Mostara

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U Mostaru je svaka situacija, pa i ova, pod lupom i poprimi se ponekad dojam kakav ne bi trebalo poslati. U samom zakazivanju sjednice Gradskog vijeća predsjednik prethodno treba zatražiti suglasnost dva potpredsjednika i gradonačelnika. Napravljena je proceduralna greška i to smo ispravili", kazao je za BHT1 uživo gradonačelnik Mostara Mario Kordić, komentirajuću medijske napise o okolnostima dodjele priznanja počasnih građana Grada Mostara šefu izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Johanu Sattleru i veleposlaniku Sjedinjenih Američkih Dražava u BiH Ericu Nelsonu.

Mostarski gradonačelnik je ovom prilikom naglasio kako je odluka da dvojica predstavnika međunarodne zajednice budu imenovana počasnim građanima Mostara donesena dvije sjednice ranije i da je to učinjeno konsenzusom svih vijećnika Gradskog vijeća.

"Ja neću dozvoliti politiziranje bilo kakve stvari u Mostaru, a pogotovo jednog ovako plemenitog čina. Što se tiče procedure, ona jest bila krivo vođena, međutim, ovo je bila samo ceremonijalna sjednica na kojoj se samo uručuju te plakete", rekao je on.

Kordić je, ipak, potvrdio da današnjoj sjednici nije prisustvovao dio vijećnika iz srpskog naroda.

"S obzirom na posljednja događanja u našoj državi, razumljivo mi je i kao gradonačelniku i kao čovjeku da se nisu htjeli pojaviti na ceremoniji. Međutim, treba zabilježiti da su oni prije mjesec dana glasovali za odluku", dodao je on.

Pročitajte još

Gradonačelnik je kazao kako misli da je Mostar primjer da se može sjesti za stol, razgovarati i da se uvijek mogu naći dobra rješenja, prvenstveno za građane Mostara, ali i Bosne i Hecegovine.

"Nama je bitno da je Mostar u redu, da funkcioniramo i da građanima pružimo ono što smo im obećali u izbornim kampanjama, ali vjerujte mi da smo jako zainteresirani za čitavu državu. Stanje u Mostaru može biti u redu, ali ako u ostatku države nije u redu, naravno da se to dobrim dijelom prelijeva i na Grad Mostar, pogotovo u kontekstu investicija i svega ostaloga. Vi ste svjesni da danas, kada razgovarate sa potencijalnim investitorima koji bi trebali otvoriti nova radna mjesta u gradu Mostaru, da uvijek pitaju kakva je politička situacija. Ukoliko imate situaciju kakvu imamo trenutno, od Daytona naovamo možda i najgoru političku krizu, izuzetno je teško napraviti nekakav ozbiljniji iskorak", naveo je Kordić.

On je kazao kako je Grad Mostar dva puta u prošloj godini donio proračun, te da grad ima specifičnih problema, jer je osam godina bio bez Gradskog vijeća.

"Mislim da smo na dobrom putu i ako nastavimo u ovom tonu i ovom ritmu, 2022. bi trebalo da bude prekretna godina za Grad Mostar, da mnoge probleme uspijemo riješiti", rekao je Kordić, dodavši da usvojeni budžet iznosi 47,5 milijuna konvertibilnih maraka u općem dijelu i 25 milijuna u prenesenom, investicijskom dijelu.

Naveo je i da je proračunom predviđena pomoć za rodilje, đake, učenički prijevoz, te da su pokušali da proračun bude balansiran. U trećem mjesecu se očekuje rebalans, kazao je on, izrazivši nadu da će tada uspjeti u njega ugraditi i sve amandmane.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, u razgovoru za BHT1 uživo, govorio je i o problemima sa kojima se Grad Mostar suočava, poput gradskog aerodroma, deponije Uborak, ali i o tome da li će, potaknuti uspjehom mlade plivačice Lane Pudar, Mostarci konačno dobiti olimpijski bazen.

Kopirati
Drag cursor here to close