Oštro osudili

Koordinacije boračkih udruženja reagirale na HVIDRA-ino ''oživljavanje Herceg-Bosne''

Jedinstvena organizacija boraca (JOB), Ratni vojni invalidi (RVI), Organizacija porodica šehida i poginulih boraca (OPŠIPB) i Zlatni ljiljani.
Vijesti / Flash | 22. 03. 2022. u 17:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacije boračkih udruženja koju čine: Jedinstvena organizacija boraca (JOB), Ratni vojni invalidi (RVI), Organizacija porodica šehida i poginulih boraca (OPŠIPB) i Zlatni ljiljani osudila je priopćenje HVIDRA-e Mostar u kojem se poziva na oživljavanje tzv. Herceg-Bosne.

''Ogorčeni jučerašnjim saopštenjem za javnost HVIDRA-e Mostar u kojem je, komentirajući novi propali pokušaj izmjena Izbornog zakona BiH, spomenuto udruženje pozvalo na oživljavanje takozvane Herceg-Bosne, odnosno ostvarenje ciljeva koji nisu realizirani ni agresijom na Bosnu i Hercegovinu, dužni smo reagirati i dotične podsjetiti da je paradržavna tvorevina Herceg-Bosna presuđena u Međunarodnom sudu pravde u Haagu, te da joj je mjesto na smetljištu povijesti, a nikako – vrijeme za njeno 'oživljavanje''', poručila je Koordinacije boračkih udruženja iz HNŽ-a.

Podsjetili su kako je tzv. Herceg-Bosni i njenim liderima presuđeno 2017. u Haagu.

''Gospodo, udruženi zločinački poduhvat je presuđen 29. novembra 2017. godine i da je sreće danas biste se stidili 'Herceg-Bosne', a ne populistički prizivali 'oživljavanje'. Poziv je to i na direktno rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, što je, podsjećamo, kažnjivo prema zakonima ove zemlje'', kazali su iz Koordinacije.

Također, zatražili od HVIDRA-e poštovanje za ''tisuće žrtava tzv. ''Herceg-Bosne''.

''Imajte poštovanja prema tisućama žrtava, obiteljima koje su u udruženom zločinačkom poduhvatu izgubile najmilije, prema žrtvama torture iz zloglasnih logora 'Herceg-Bosne', prema ratnim-vojnim invalidima, koji su dali dijelove svoga tijela i svima koji su na svojoj koži sjetili brutalnost te pogubne politike. Okrenimo se budućnosti i zajedno gradimo Bosnu i Hercegovinu, zemlju u kojoj je uvijek bilo mjesta za sve'', stoji na kraju reakcije Koordinacije boračkih udruženja koju čine: JOB, RVI, OPŠIPB i Zlatni ljiljani.

Kopirati
Drag cursor here to close