''Mjesto im je iza rešetaka''

Koordinacija udruga iz Bugojna traži pritvor za Mlaću i Cikotića uoči nastavka suđenja

Predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna smatraju da je određivanje pritvora višestruko važno, ne samo radi pravičnosti postupka, već i radi procesa pomirenja i izgradnje suživota u Bugojnu.
Vijesti / Flash | 10. 06. 2024. u 14:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči sutrašnjeg nastavka suđenja bošnjačkim političkim i vojnim čelnicima tijekom rata u Bugojnu, Dževadu Mlaći, predsjedniku Ratnog predsjedništva i Selmi Cikotiću, zapovjedniku Operativne grupe Zapad Armije R BiH, predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna ponovno traže određivanje pritvora optuženima.

Predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna smatraju da je određivanje pritvora višestruko važno, ne samo radi pravičnosti postupka, već i radi procesa pomirenja i izgradnje suživota u Bugojnu. Ističu da je ''činjenica da su glavni kreatori i nalogodavci zločina, koji uključuju etničko čišćenje Bugojna, još uvijek na slobodi te da su prijetnja tom procesu''.

Napominju kako je među članovima udruga okupljenih u Koordinaciju značajan broj svjedoka Tužiteljstva BiH u procesu koji je započeo pred Sudom BiH zbog zločina nad hrvatskim ratnim zarobljenicima, uključujući nasilna odvođenja iz logora i likvidacije.

''Znajući da su Mlaćo i Cikotić na slobodi te imajući u vidi ogroman utjecaj i političku zaštitu koju su obojica sve ove godine uživali, počevši od SDA, stranke koja ih je predlagala na najviše političke dužnosti do pojedinih međunarodnih predstavnika koji su ih štitili, svjedoke Tužiteljstva u ovom procesu prati osjećaj nelagode i nesigurnosti. Nas koji smo preživjeli torture logora Armije R BiH u Bugojno zauvijek je povezala patnja uzrokovana različitim oblicima mučenja normalnom ljudskom umu nezamislivim, te osjećamo i najsuptilniji oblik utjecaja s ciljem da se o torturama kroz koje smo prošli šuti, da se istina o logorima Armije R BiH i dalje skriva kao što se godinama i još uvijek skrivaju tijela 15 naših logoraša kojima se nakon nasilnih odvođenja gubi svaki trag", navodi se u priopćenju.

Koordinacija ističe kako je važno preživjele lišiti bilo kakvog utjecaja i omogućiti im da bez straha iznesu svoja svjedočenja.

"A to mogu samo znajući da su Mlaćo i Cikotić iza rešetaka gdje im je odavno mjesto", poručuju.

Izražavaju nadu da će određivanje pritvora poslati poruku kako će svaki zločin biti kažnjen te da nijedan oblik mržnje i nacionalne netrpeljivosti neće ostati nekažnjen.

Koordinacija naglašava kako se nadaju da neće ostati nekažnjen ni progon 15 tisuća Hrvata iz Bugojna, ubojstva civila, te uništavanje i pljačka imovine.

"Pravosuđe BiH ima priliku napraviti prvi korak ka izgradnji trajnog mira i iskrenog suživota u Bugojnu već sutra određivanjem pritvora Dževadu Mlaći i Selmi Cikotiću," zaključuje se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close