Ročište

Mlaćo i Cikotić tvrde da nisu krivi za zločine u Bugojnu

U gotovo 30 godina pronađena su tijela osmorice Bugojanaca, a posljednja četiri ekshumirana su na Rostovu u ljeto 2020. godine.
Vijesti / Crna Kronika | 21. 02. 2024. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić negirali su krivicu za zločine nad ratnim zarobljenicima počinjene 1993. godine u Bugojnu.

Mlaćo se za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima tereti u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, a Cikotić u svojstvu zapovjednika Operativne grupe Zapad Trećeg korpusa Armije BiH.

''Nisam kriv'', izjavili su obojica.

Mlaćo naredio, Cikotić propustio

Prema optužnici, Mlaćo je 1993. naredio ubojstva više od 20 zarobljenika hrvatske nacionalnosti, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koje je nazvao ''ekstremni dio''. Zarobljenici su, kako se navodi, bili dovedeni u prostorije BH Banke, gdje su ih pripadnici Vojne policije tukli, nakon čega su neki i preminuli.

Naredio je da se zarobljenici označeni kao ekstremi odvedu u prostorije motela na Rostovu, te su likvidirani.

Cikotiću se, između ostalog, na teret stavlja da je propustio da poduzme sve moguće mjere da spriječi ubojstva i nečovječno postupanje spram ovih zarobljenika, iako je imao informacije koje su mu omogućavale da zaključi da se njemu podređeni pripadnici spremaju učiniti takva djela, te nije poduzeo mjere da se pokrene krivični postupak zbog mučenja i ubojstava.

Samoubojstvo svjedoka

Podsjetimo, krajem studenog 2023. godine na Rostovu, u općini Bugojno, bivši policajac Merzuk Aletić Policijske uprave Donji Vakuf sebi je oduzeo život. Aletić je bio jedan od svjedoka Tužiteljstva BiH u predmetu protiv Mlaće i Cikotića. Svjedok je odlučio sebi oduzeti život dan prije nego što je na Rostovu trebao otkriti lokacije s tijelima nasilno odvedenih hrvatskih logoraša Bugojna, a traga se za još 15 njih. Pucao je sebi u glavu pred očima istražitelja.

U gotovo 30 godina pronađena su tijela osmorice Bugojanaca, a posljednja četiri ekshumirana su na Rostovu u ljeto 2020. godine.

Kako je konstatirano prilikom jednog od predmeta u procesu suđenja odgovornima za zločine nad Hrvatima Bugojna, a dosad se sudilo i presudilo osmorici nižerangiranih pripadnika Armije RBiH.

Nedavno je Cikotić, prvostupanjskom presudom Suda BiH, osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Početak suđenja trebao bi biti zakazan u roku od dva mjeseca.

 

Kopirati
Drag cursor here to close