Nema službenih prijava

Covid status i postojeći dokumenti: Građani BiH nemaju problema prilikom prelaska granice?

Vode se konzultacije o uspostavi digitalne potvrde o Covid statusu bh. građana
Vijesti / Flash | 06. 09. 2021. u 12:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutno su u tijeku konzultacije svih razina vlasti kako bi se uspostavio pravni okvir za sustav digitalne potvrde u Bosni i Hercegovini radi olakšavanja slobodnog kretanja građana tijekom pandemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2.

Potvrđeno je to danas Feni u Ministarstvu civilnih poslova BiH uz pojašnjenje da se konzultacije vode uz koordinaciju tog ministarstva koje ima koordinacijsku nadležnost u području zdravstva, uz sudjelovanje Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

''Sve to čini se kako bi se došlo do učinkovitog doprinosa postupnom ukidanju ograničenja uz istovremeno ostvarivanje zaštite javnog zdravlja'', pojašnjeno je u odgovoru Feni.

No, ovaj proces još nije okončan, ali se realno može očekivati da bi se, nakon utvrđenja pravnog okvira za sistem za izdavanje Covid putovnice/Zelenog certifikata bh. građanima, mogao implementirati na teritoriji cijele države najkasnije u roku od 60 dana.

O tom pitanju održan je sastanak 22. lipnja i s predstavnicima Delegacije Europske unije u BiH te su BiH prezentirani uvjeti koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU (znači i BiH) za prepoznatljivost nacionalnih Covid-19 potvrda unutar EU.

Iz Ministarstva ističu da sve razine vlasti u području zdravstva, na cijelom teritoriju BiH, već izdaju određene vrste dokumenata - potvrde s ciljem dokazivanja Covid-19 statusa osobe bh. građanina koja putuje.

''Za sada još nemamo informacije, odnosno nije nam službeno prijavljeno da građani BiH imaju većih problema prilikom prelaska državne granice BiH s postojećim dokumentima - potvrdama u vezi njihovog Covid-19 statusa'', napomenuli su.

Također, u tijeku je pribavljanje specimena svih potvrda koje se izdaju u BiH, a koji će biti dostavljeni zemljama EU i ostalima koji su to od BiH tražili, te će se poduzimati i druge potrebne aktivnosti uz podršku svih nivoa vlasti u području zdravstva, a radi omogućavanja slobode putovanja bh. građana u prelaznom periodu do utvrđenja sistema za verifikaciju Covid putovnica/Zelenog certifikata u BiH.

''O svim novim detaljima u pogledu napretka u procesu uspostavljanja pravnog okvira i implementacije sistema digitalne potvrde u BiH javnost će biti blagovremeno upoznata'', najavili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close