Tjedan Crvenog krža

Crveni križ općine Posušje u prošloj godini uručio 60.000 KM vrijedne donacije

Povodom skorog jubileja, 70. godišnjice osnivanja i 30 godina obnoviteljskog rada Crvenog križa u Posušju najavljena je i monografija u kojoj će posebno biti istaknut rad u izazovnim vremenima.
Vijesti / Flash | 10. 05. 2021. u 18:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crveni križ općine Posušje u prošloj je godini zaprimio i distribuirao donacije u vrijednosti preko 60.000 maraka, rečeno je u ponedjeljak na sastanku predsjednika te organizacije Branka Leke sa suradnicima i općinskog načelnika Ante Begića koji je održan povodom Tjedna Crvenog križa koji se obilježava od 8. do 15. svibnja.

Kada su u pitanju spomenute donacije poseban naglasak stavljen je na psihosocijalni aspekt koji je pružen sugrađanima u potrebi, a vezano uz darivanje krvi, kroz dostavu lijekova te pomoći onima koji su se nalazili u šatoru na granici zbog karantene.

Pored toga, u Crvenom križu posebno su ponosni na akcije darivanja krvi, a prošle godine je prikupljeno rekordnih 278 doza u šest akcija.

Zbog svog rada u doba pandemije dobitnici su Pismene pohvale civilne zaštite Županijskog stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, a zbog dugogodišnjeg uzornog djelovanja Zlatna plakete "Grb općine Posušje" koju dodjeljuje Općina.

Povodom skorog jubileja, 70. godišnjice osnivanja i 30 godina obnoviteljskog rada Crvenog križa u Posušju najavljena je i monografija u kojoj će posebno biti istaknut rad u izazovnim vremenima.

Kako je rečeno, u arhivi se nalazi bogati fond izvornih dokumenata i fotografija, poglavito iz doba Domovinskog rata, koji će se iskoristiti pri njezinoj izradi. Upućena i je zahvala Općini, svim javnim poduzećima i ustanovama, župnim uredima, udrugama na dosadašnjoj svesrdnoj pomoći u akcijama koje je organizirao Crveni križ.

Govoreći o teškoćama u radu, Leko je naveo kako je prošle godine obuka za pružanje prve pomoći bila umanjena za 29 kandidata, što je uzrokovalo značajan pad prihoda. Također, Crveni križ Posušje djeluje kao podstanar u zgradi Boksita s neadekvatnim skladišnim prostorom po pitanju kapaciteta i pristupa.

Načelnik Posušja Ante Begić kazao je kako je Općina i do sada prepoznavala važnost ove organizacije te je u skladu sa svojim mogućnostima podupirala njezin rad što će nastaviti činiti i ubuduće.

''Važnost i veličina Crvenog križa i ljudi volontera posebno se pokazala u doba pandemije. Na poseban način se to vidjelo pri darivanju krvi. Posušje je bila prva općina u BiH koja je organizirala darivanje krvi u jeku pandemije. Također tu ste bili kada je trebalo organizirati pomoć i za područja pogođenima katastrofalnim poplavama u BiH prije nekoliko godina i za potres na Banovini - istaknuo je posuški načelnik.

Potom je naglasio kako je suradnja Općine Posušje i Crvenog križa zajedno s Civilnom zaštitom općine i Županije bila na visokoj razini, a  očekuje da će se ona i nastaviti u cilju pružanja brze i adekvatne pomoći potrebitima.

Kopirati
Drag cursor here to close