Polje ispunjeno spomenom na nebrojene žrtve

Komemoracija u povodu 73. godišnjice bleiburške tragedije

Pojačane mjere osjetile su se već na ulazu u Austriju. Putnici u autobusima i vozilima na putu za Bleiburg pomno su kontrolirani na granici tako da se čekalo pedesetak minuta.
Vijesti / Flash | 12. 05. 2018. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svetom misom koju je predvodio zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić na Bleiburškom polju u Austriji počela je komemoracija kojom se obilježava 73. obljetnica bleiburške tragedije i križnih puteva.

''Ovdje se molimo za mir i pokoj duša tisuća ubijenih na stratištima i zakopanih, bez imena i groba, u masovnim grobnicama'', rekao je msgr. Želimir Puljić na početku mise.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL / 

Nazočne je na početku komemoracije pozdravio ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić te rekao da je ''Bleiburško polje bremenito poviješću i ispunjeno spomenom na nebrojene žrtve koje su se ovdje nadale spasu, a umjesto toga započele teški križni put koji je mnoge od njih odnio u smrt'', prenosi HRT.

Pozvao je nazočne da dostojno daju počast svim ratnim i poratnim žrtvama, ''osobito onima koji su bez suda ubijeni po završetku Drugog svjetskog rata te su njihovi zemni ostaci zatrpani i skriveni po poznatim i nepoznatim grobištima i jamama''.

''Pozivam vas da to učinimo dostojanstveno, katolički, sabrano moleći božje milosrđe kako za žrtve, tako i za počinitelje tih strašnih zločina, ali i za one koji i danas pronalaze izgovore za njih ili pak žele žrtve zloupotrijebiti u neke svoje sebične svrhe, ne bi li se i jedni i drugi obratili i pokajali'', rekao je.

Mislimo ovdje, dodao je, misli oprosta i pomirenja, misli koje nas otvaraju budućnosti, u svjetlu istine i pravednosti.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL / 

Molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti predvodio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešić.

Suorganizatori komemoracije u liturgijskom dijelu su Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i Hrvatska katolička misija u Klagenfurtu, a komemoracija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora te supokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine. Nazočit će joj predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, izaslanik predsjednice Republike bit će ministar državne imovine Goran Marić, a predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, prenosi HRT.

Na komemoraciji sudjeluju i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, zastupnici Ante Babić, Ivan Šipić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović te tajnik Hrvatskoga sabora Davor Orlović.

Nakon mise okupljenima se obratio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, nakon čega će uz Spomenik na Bleiburškom polju biti položen zajednički vijenac predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH i zapaljene svijeće.

Ovogodišnja komemoracija održava se uz znatniji angažman austrijskog redarstva kojem će pomagati i određeni broj pripadnika hrvatske policije, kao i redari Počasnog bleiburškog voda, a nazoče i djelatnici austrijskog državnog Ureda za strance da bi se spriječila bilo kakva ustaška ili nacistička ikonografija kakve je bilo prijašnjih godina, a mjere kojima se prema takvima najavljuje "nulta tolerancija" u utorak je predstavio i PBV.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL / 

Pojačane mjere osjetile su se već na ulazu u Austriju. Putnici u autobusima i vozilima na putu za Bleiburg pomno su kontrolirani na granici tako da se čekalo pedesetak minuta.

U samom Bleiburgu, koji se nalazi oko pet kilometara od mjesta komemoracije, održan je prosvjed protiv komemoracije. Došlo je oko 100-tinjak prosvjednika, anitifašista iz Austrije, Slovenije, Italije i Hrvatske. Radi se o predstavnicima 23 većinom nevladinih organizacija, udruga, a ima i predstavnika nekih političkih stranaka.

Svi tvrde da nemaju ništa protiv toga da se u Bleiburgu oda počast žrtvama koje su tu ubijene, ali im smeta politička konotacija koju ta komemoracija ima. Şmatraju da ljudi ovamo dolaze uglavnom kako bi veličali ustaški režim i NDH. Komemoraciju na Bleiburgu vide kao najveći skup fašista i neonacista u Europi u ovom trenutku. Traže potpunu zabranu komemoracije i za to prikupljaju potpise za peticiju.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL / 
Kopirati
Drag cursor here to close