Komemoracija pod okom policije

Policija pazi na sve: Nikad strožije mjere na Bleiburgu

U središtu Bleiburga najavljen je i prosvjed protiv održavanja komemoracije.
Vijesti / Flash | 12. 05. 2018. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komemoracija u Bleiburgu održava se ove godine pod znatno rigoroznijim pravilima, a austrijske vlasti odlučile su se oštro obračunati sa svakim oblikom ustaške i nacističke simbolike pa su eventualnim prekršiteljima zakona zaprijetili pritvaranjem i deportacijom.

U središtu Bleiburga najavljen je i prosvjed protiv održavanja komemoracije.

Program komemoracije počela je u 11 sati molitvom kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega kreće procesija prema Bleiburškom polju na kojem u 12 sati počinje službeni dio uz prijenos na HRT-u.

Svetu misu predvodit će zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, a molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti predvodit će glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešlić.

Slijede pozdravni govori u ime pokrovitelja i supokrovitelja, predsjednika Sabora Jandrokovića i predsjednika HNS-a BiH Čovića, nakon čega će biti položeni vijenci.

Ove godine na blajburškom se polju očekuje više policije nego prijašnjih godina, a austrijske vlasti najavile su da će hodočasnike čuvati i "kobre", a na terenu će biti i predstavnici tužiteljstva. Počasni blajburški vod koji je organizator komemoracije, u suradnji s crkvenim i državnim vlastima Austrije, dogovorio je posebne mjere za održavanje ovogodišnjeg skupa: zabranjeno je isticanje bilo kakvih tekstualnih, fotografskih, usmenih ili bilo koje druge vrste poruka s političkim sadržajem, nošenje bilo koje vrste odore, njezinih dijelova ili vojnog znakovlja ili njezinih imitacija, posebice vezanih za vojske sila Osovine ili njezinih saveznika tijekom Drugog svjetskog rata. Zabranjene su sve zastave i obilježja osim crkvenih, nacionalnih i državnih.

Također, zabranjeno je narušavanje javnog reda i mira galamom, pjesmom, a neće biti dopušteno ni konzumiranje i prodavanje alkoholnih pića tijekom komemoracije, ali niti hrane.

Austrijsko redarstvo cijelu će komemoraciju snimati video kamerama te će, ako nakon njezinog pregledavanja utvrdi kršenje njihovih zakona, protiv prekršitelja pokrenuti odgovarajući postupak, prenosi Dnevnik.hr

Kopirati
Drag cursor here to close