''bošnjaci nisu sigurni''

Klub Bošnjaka stavio veto na Zakon o policiji u RS-u

Vijesti / Flash | 05. 01. 2016. u 14:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Repubike Srpske (RS) pokrenuo je danas pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o policiji i unutarnjim poslovima u RS, dok za to nije bilo osnova kada je u pitanju Zakon o radu u RS.

Šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović je pojasnio da je stavljen veto na Zakon o policiji i unutarnjim poslovima u RS, koji je usvojen na sjednici parlamenta RS-a 29. prosinca, jer precizira određene ovlasti i za predsjednika RS-a kada su u pitanju unutarnji poslovi i MUPRS.

''Ovo je prvi zakon kojim se derogira veći broj drugih zakona'', rekao je Hadžiomerović navodeći da se krše određeni zakoni i na državnom i entitetskom nivou, među kojima i Kazneni zakon RS, zbog čega će tražiti da se o tome izjasni i Ustavni sud RS.

Najavio je i podnošenje inicijative Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o policiji i unutarnjim poslovima u RS, te stavljanje privremene mjere na njegovu primjenu, jer predstavlja nastavak, kako je naveo, derogiranje suradnje s državnim sigurnosnim agencijama i pravosudnim institucijama BiH.

U Klubu Bošnjaka smatraju da je u ovom zakonu neophodno preciznije definirati i normu o nacionalnoj zastupljenosti Bošnjaka u MUPRS-a.

''Imali smo takve norme i ranije, ali od 2009. godine, kada je bilo zaposlenih 6,5 posto, taj postotak je sveden na 5,4 posto'', rekao je Hadžiomerović.

Zakon o policiji i unutarnjim poslovima u RS također sadrži i neprihvatljivu odredbu, kako je dodao, o vijeću koji se bavi obavještajnim poslovima, iako je to pitanje regulirano na nivou BiH.

''Sve ovo ne daje sigurnost Bošnjacima na prostoru ovog entiteta'', zaključio je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda.

On je ponovio stav da najava dolaska srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na proslavu Dana RS-a, 9. siječnja u Banja Luci, predstavlja svojevrsni diplomatski skandal, imajući u vidu odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti tog datuma, te njegove ranije izjave da će poštovati teritorijalni suverenitet i integritet BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close