Zakon o kleveti

Kleveta: Novinari opet napustili raspravu

Novinari su prethodno napustili javne rasprave u Banja Luci, kao i prije četiri dana u Istočnom Sarajevu.
Vijesti / Flash | 16. 05. 2023. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinari koji su danas u Bijeljini prisustvovali javnoj raspravi o izmjenama krivičnog zakonika Republike Srpske, a kojima je predviđena kriminalizacija klevete, napustili su raspravu nakon što su predali zahtjev da se ovaj zakon povuče iz procedure, objavio je portal Capital.

Novinari su iznijeli argumente i rekli da ne žele sudjelovati u javnoj raspravi o zakonima koji guše slobodu govora.

''Predloženi nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske nije prihvatljiv i mi nećemo sudjelovati i poslužiti kao sredstvo za stvaranje privida demokracije'', poručili su predstavnici medija nakon čega su ponovo napustili javnu raspravu koja se ovog puta održavala u Osnovnom sudu u Bijeljini.

Novinari su prethodno napustili javne rasprave u Banja Luci, kao i prije četiri dana u Istočnom Sarajevu.

Urednik informativnog programa BN televizije Slobodan Durmanović je rekao da predloženi nacrt nije u skladu s europskim konvencijama i zakonodavstvom, te da je neophodno da prestane pozivanje na zakonodavstva europskih, prije svega, uređenih država.

''Ovakav zakon nije prihvatljiv jer on unosi cenzuru i prijeti da uništi istraživačko novinarstvo. Povucite ga'', rekao je Durmanović.

odvjetnik Zoran Perić je rekao da, ako se oblast nije mogla urediti aktualnim Zakonom o prekršajima koji tretira klevetu, onda se trebao mijenjati taj zakon, a ne unositi zabuna i nejednakost među građanima.

''Prekidamo praksu dugu preko 20 godina i uvodimo nešto što smo odavno napustili kao loše. Kriminalizirana kleveta i uvreda više nisu trend nigdje u Europi, a naš povratak tome nije u skladu s europskim zakonima i konvencijama'', kaže Perić.

Direktor Helsinškog odbora za ljudska prava Branko Todorović ukazao je da su europske institucije već reagirale na ovaj nacrt i poslale svoje zamjerke na njegov tekst.

 

Kopirati
Drag cursor here to close