Hercegovina

Kiša popravila stanje na požarištu u Jablanici, i dalje gori u Mostaru i Stocu

Od 12:15 sati izbio je novi požar pored ceste za Rašku Goru na dvije lokacije. Požar gasi dovoljan broj gasitelja i ne dozvoljavaju nekontrolirano širenje vatre.
Vijesti / Flash | 17. 08. 2021. u 19:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Hercegovačko-neretvanske županije i dalje su aktivni požari na području Mostara i Stoca, a situaciju na požarištu u Jablanici dobrim dijelom je popravio jak kišni pljusak.

Požar na Đubranima u Mostaru i dalje je aktivan, ali je pod kontrolom. Nema ugroženog stanovništva, stambenih i drugih objekata. Od 12:15 sati izbio je novi požar pored ceste za Rašku Goru na dvije lokacije. Požar gasi dovoljan broj gasitelja i ne dozvoljavaju nekontrolirano širenje vatre. Požar na lokalitetu Malog polja- Kvanj stavljen je pod kontrolu.

Nakon protekle noći u kojoj je na požarištu Donja Jablanica došlo do brzog širenja požara, i aktivnog djelovanja vatrogasaca, pripadnika DVD Jablanica, GSS Jablanica, lovaca, planinara, volontera i drugih građana Jablanice i šire, u jutarnjim satima požarna linija oko Donje Jablanice bila je pomognuta jakim južnim vjetrom i prijetila da dodatno ugrozi naselje Donja Jablanica.

Proteklu noć gasioci su uspjeli da stave pod kontrolu širenja požara prema lovačkoj kolibi i njegov prelazak u dubinu površine direktno iznad naselja Donja Jablanica. U jutarnjim satima ponovo je uspostavljena podrška vatrogascima sa preko 50 volontera i ostalih dobrovoljaca, a od 13 sati na požarištu je djelovao i helikopter iz Helikopterskog servisa Republike Srpske. Izvršeno je 10 izbačaja vode na požarište. Izbačaji su bili precizni, međutim opožarena površina je bila ogromna. Helikopteri su nakon toga napravili pauzu za uzimanje goriva.

U međuvremenu, na tom području zabilježen jak kišni pljusak, koji je dobrim djelom popravio situaciju na požarištu. I pored kiše koja je pala na cijelom požarištu i sljedećih dana se očekuje ponovno buđenje pojedinih požarnih čvorišta, te je potreban stalni nadzor, praćenje i eventualno djelovanje u svim situacijama gdje to budu dozvoljavale prilike.

Sanje na požarištima u općini Stolac je bez promjena. I dalje su aktivni požari na području Stupišta i Derana, kao i na lokalitetu Dolovi. Gori trava,visoko i nisko raslinje, na nepristupačnom terenu. Požar za sada ne prijeti stanovništvu i stambenim i drugim objektima. Na terenu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo, priopćio je Federalni operativni centar.

Kopirati
Drag cursor here to close