Oglasili se iz KCUS

KCUS o pismu supruge preminulog liječnika: Postupali smo profesionalno

''Sva dokumentacija u vezi s pacijentom je dostupna obitelji, ako upute službeni zahtjev'', poručeno je iz KCUS.
Vijesti / Flash | 07. 04. 2020. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) obratio se javnosti povodom pisma koje se referiralo na tretman epidemiloga Šefika Pašagića na KCUS-u.

''Kolega je primljen na kliniku Podhrastovi tj. dovezen vozilom Doma zdravlja 1. travnja 2020.godine u 17.35 sati, bez prethodne najave, što je obaveza Doma zdravlja. Iako je pacijent naveo da je "negativan", infektolog je odmah izrazio sumnju na COVID-19. Pacijent je smješten u sobu - apartman, bez drugih bolesnika, do dolaska nalaza. Napominjemo Izolatorij na Podhrastovima nema čekaonicu, tako da pacijent nije mogao čekati u čekaonici'', priopćeno je iz KCUS-a

Navodi se da je Pašagić rekao da je "pravo bolestan od 19. travnja .2020.godine i da je liječen u kućnim uvjetima".

''Obitelj zna tko ga je privatno liječio skoro 13 dana, mi ne znamo. Izolatorij Podhrastovi opskrbljen je zaštitnom opremom  - odijela, mantili, maske, naočale, viziri, rukavice, kaljače, te dezinfekcijskim sredstvima u velikim količinama. Odgovorno tvrdimo da nitko nikada nije mogao izbjeći obilazak pacijenata iz razloga koji su navedeni u objavljenom pismu. Nitko nikada nije tražio donaciju od Sanitacije. Opskrbljeni smo dovoljno za čak 100 pacijenata, a tada ih je bilo samo sedam. Nema govora o tome da pacijent nije redovno obilažen, što potvrđuju uredno vođeni decursus morbi i temperaturna lista'', navodi se iz KCUS-a

KCUS napominje da izolatorij Podhrastovi ima izvanredno opremljenu apoteku, s lijekovima koje preporučuju vodeći zdravstveni centri u svijetu, te da je Pašagić primao takvu terapiju od trenutka kada je stigao pozitivan nalaz na koronavirus, u jutro 2. travnja 2020.godine.

''Paracetamolom ne liječimo Covid-19, samo ponekad ordiniramo u febrilnim stanjima. Izolatorij Podhrastovi opslužuju najbolji specijalisti infektologije, anestezije i reanimacije, radiologije  kao i pripadajuće medicinske sestre i tehničari. Laborotorijske pretrage rade se redovno za sve pacijente, jer je još prije mjesec dana uspostavljen laboratorij na lokalitetu Podhrastovi samo za potrebe ležećih bolesnika izolatorija. Sve laboratorijske pretrage rade se po doktrini i o njima se vodi uredna evidencija'', stoji u priopćenju. 

Iz KCUS-a navode da je Pašagić 5. travnja zbog težine stanja intubiran i priključen na respirator, u 15.30 sati nakon svih pripremnih postupaka koje struka nalaže, te da je nakon sat vremena preminuo.

''Sva dokumentacija u vezi s pacijentom je dostupna obitelji, ako upute službeni zahtjev. Mi je ne smijemo objaviti iz etičkih razloga. Želimo da javnost zna da je pacijent tretiran s izuzetnom pažnjom i profesionalnošću, uz najbolju propisanu terapiju tijekom boravka u KCUS - izolatorij Podhrastovi. Ne zbog toga što je liječnik, nego zbog toga što jednako tretiramo sve pacijente, profesionalno i s punom pažnjom'', priopćeno je iz KCUS-a. 

Kopirati
Drag cursor here to close