Ali ima izuzetaka

Karić želi ukinuti osvjetljavanje Vijećnice: Nacionalni spomenik nije zid za oglašavanje!

U ovom gradu postoje mnogi objekti koji se mogu koristiti za ove svrhe, a Vijećnicu treba ostaviti na miru i uživati u njenoj ljepoti, napisala je Benjamina Karić na svom Twitter nalogu.
Vijesti / Flash | 26. 06. 2023. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, jutros je Gradskom vijeću uputila prijedlog Odluke o obustavi projekcija na fasadi Vijećnice.

To je objavila na svom Twitter nalogu, objašnjavajući da je Vijećnica, pored toga što je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i simbol duhovne vitalnosti i otpora.

''U posljednje vrijeme potpuno je zanemarena njena vrijednost i pretvorena je u zid za oglašavanje sadržaja od komercijalnih do političkih'', navodi Karić.

U sklopu odluke predložila je izuzetke od obustave, a u koje spadaju nacionalni praznici države Bosne i Hercegovine i njen glavni grad i obilježavanja utvrdjena kalendarom Grada Sarajeva, kao što su: Dan opsade Grada Sarajeva; Dan Grada Sarajeva; Dan sjećanja na ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu; Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici;Dan sjećanja na žrtve zločina protiv čovječnosti u Prijedoru i njegovoj okolini.

''U ovom gradu postoje mnogi objekti koji se mogu koristiti za ove svrhe, a Vijećnicu treba ostaviti na miru i uživati u njenoj ljepoti'', rekla je Karić.

Podsjetimo, prošli tjedan je gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, nije odobrila zahtjev Trgovinske komore Izraela za vatromet i osvjetljavanje Vijećnice povodom proslave Nacionalnog dana Izraela. Zbog toga su izraelsku dužnosnici odgodili otkazali ovaj događaj.

Nakon ove odluke uslijedile su brojne reakcije, a sada se ponovo oglasila gradonačelnica Karić te pojasnila svoju odluku.

"Cijeneći naše korektne bilateralne odnose, o zahtjevima Privredne komore Izraela kojima se očigledno očekivalo bespogovorno da se udovolji, nisam se do sada oglašavala.
 Tako recimo nisam htjela s javnosti podijeliti da su prijatelji iz Izraela našu Vijećnicu htjeli oslikati, ne zastavom Izraela, već prizorima iz pjesme Jerusalem of Gold, koja se pored službene himne Izraela smatra i neslužbenom himnom, a govori o 'osvajanju' Brda Hrama od strane Židova. To nisam dozvolila'', napisala je Karić u svom Facebook postu objašnjavajući raniju odluku.

Prošli tjedan je također organizacijski odbijen zahtjev za osvjetljivanjem Gradske Vijećnice Sarajevo u duginim bojama, u znak podrške i solidarnosti sa LGBTIQ osobama u bh. društvu.

 
Kopirati
Drag cursor here to close