Demokracija

Karić odbila zahtjev da sarajevska Vijećnica bude osvijetljena duginim bojama

Zahtjev za osvjetljivanjem Gradske Vijećnice Sarajevo u duginim bojama, u znak podrške i solidarnosti sa LGBTIQ osobama u bh. društvu, prenosi Klix.
Vijesti / Flash | 23. 06. 2023. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradska uprava Grada Sarajeva odbila je zahtjev Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa da tokom sutrašnjeg dana, kada je zakazana šetnja, Vijećnica bude osvijetljena u duginim bojama.

Zahtjev za osvjetljivanjem Gradske Vijećnice Sarajevo u duginim bojama, u znak podrške i solidarnosti sa LGBTIQ osobama u bh. društvu, prenosi Klix.

"Nakon što smo dostavili zahtjev Javnom preduzeću Sarajevo za osvjetljavanjem zgrade Vijećnice, od strane istog pravnog lica, upućeni smo da odluku o osvjetljavanju donosi isključivo Gradsko vijeće, a implementira JP Sarajevo", navode iz organizacije Bh. povorke ponosa te nastavljaju:

Karić šuti na pozive da pruži podršku Povorci ponosa, pitaju je: Influenserka dobija odgovor, a mi ne?

"Zvanični dopis, poučeni ranijim iskustvima, poslali smo i Gradskoj upravi kada i JP-u Sarajevo. Nakon što nismo dobili odgovor od Gradskog vijeća, 16.06.2023. godine poslali smo urgenciju na prvobitno dostavljeni dopis", navode iz organizacije Bh. povorke ponosa u svom saopćenju.

Kažu, potom, da su dobili odgovor u tekstu e-maila u 18:43 sati, bez zvaničnog akta, adekvatnog objašnjenja i elaboriranja razloga niti pozivanja na odgovarajući pravilnik.

"U navedenom mailu u jednoj rečenici naznačeno je samo da se ne može udovoljiti našem zahtjevu! Da li Gradska uprava selektivno bira na koji način i kome će ustupiti prostor, odnosno, zid zgrade Vijećnice ili su u suštini jedino LGBTIQA prava prostor razilaženja i diskriminacije?!", pitaju se i dodaju kako je ovo još jedan razlog zašto je važno izaći na povorku i jasno poručiti da je dosta ovakvoj diskriminaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close