Adnan Delić komentira

Kako popraviti cjelokupni sustav socijalne zaštite?

Ministar Adnan Delić kaže kako ne trebamo ad hoc već sustavna rješenja za cjelokupni sistem socijalne zaštite
Vijesti / Flash | 16. 08. 2023. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić smatra da sistemu socijalne zaštite, nakon nasilja u obitelji koje je završilo ubojstvima u Gradačcu, treba pristupiti sistemski i kroz analitičko preispitivanje najboljih dugoročno održivih rješenja.

To prije svega podrazumijeva jačanje kapaciteta centara za socijalni rad, osiguranje boljih uvjeta rada socijalnih radnika i drugih pomažućih profesija, što je prepoznato kroz sektorsku Strategiju razvoja sistema socijalne i dječje zaštite, te sistemsko rješavanje stabilnog financiranja postojećih sigurnih kuća.

Prije sigurnih kuća, jači centri za socijalni rad

''U javnim istupima ovih dana možemo čuti zahtjeve za osnivanjem još sigurnih kuća koje bi trebalo biti rješenje. To jeste dio rješenja, ali prije toga imamo centre za socijalni rad koji moraju biti dovoljno snažni, kadrovima i drugim neophodnim resursima da odgovore potrebama na terenu i to kroz rano prepoznavanje problema. Što se tiče sigurnih kuća prioritet je osigurati sistemsko rješenje financiranja postojećih pet sigurnih kuća i to kroz budžete, što smo mi i planirali već u prijedlozima za proračun 2024. godine'', pojasnio je ministar.

Najavio je i da će Ministarstvo do kraja ove godine u proceduru uputiti zakon o socijalnim uslugama kojim će se, između ostalog, osigurati jačanje kapaciteta centara za socijalni rad, te propisati licenciranje davalaca socijalnih usluga, među kojima su sigurne kuće i servis centri u lokalnim zajednicama.

Standardi i financiranje

Zakon će, ističe ministar, propisati i standarde i financiranje socijalnih usluga, pa time i sigurnih kuća, što će konačno stabilizirati njihovo financiranje i omogućiti nesmetan rad neovisno od svakodnevice i volje obnašatelja vlasti.

''Cilj je ojačati postojeće kapacitete, a onda raditi na novim i to zasnovano na propisanim standardima'', stava je ministar Delić.

Osim navedenog, zakonom o socijalnim uslugama omogućit će se i standardizacija i financiranje preventivnih programa u lokalnim zajednicama s ciljem prevencije i ranog prepoznavanja problema u obiteljima i lokalnim zajednicama.

''Ovo što se sada događa je reakcija i mi želimo promjenu te paradigme gdje je prevencija prije reakcije. Ne želimo se baviti liječenjem posljedica nego detektiranjem uzroka i u tom segmentu kroz zakon o socijalnim uslugama, sektorsku strategiju, zakon o djelatnosti psihologa koji je u proceduri i zakon o djelatnosti socijalnih radnika, koji planiramo u sljedećoj godini, želimo ojačati sistem socijalne zaštite u svim njegovim segmentima'', zaključio je ministar Delić, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini smatra da prevencija nasilja nad ženama i nasilja u obitelji općenito mora biti prioritet svih relevantnih institucija u BiH.

''Na ovaj dan žalosti, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini izražava sućut obiteljima ubijenih i ranjenih u Gradačcu, kao i lokalnoj zajednici pogođenoj tom tragedijom. Pozdravljamo hitnu istragu institucionalnog odgovora u vezi sa tim konkretnim slučajem i snažno ohrabrujemo nadležne organe na svim nivoima da preispitaju neefikasan sistem zaštite od nasilja u obitelji u cjelini i iznesu administrativne i zakonske prijedloge kako bolje zaštititi žene od obiteljskog nasilja'', navodi se.

48 posto žena doživjelo zlostavljanje

Prema istraživanju OSCE-a, 48 posto žena u BiH doživjelo je neki oblik zlostavljanja, a 84 posto ostaje neprijavljeno. Sveobuhvatan odgovor na tu alarmantnu situaciju će uključivati koordinirane napore, uključujući efikasnu primjenu postojećeg zakonodavstva i obuku policijskih i pravosudnih službenika.

Misija je spremna podržati svaki ozbiljan pokušaj da se konačno odlučno krene u borbu protiv nasilja u obitelji.

Stroži zakoni i balans medija

''Također, pozivamo nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini da pooštre kontrolu vatrenog oružja, kroz izmjene i dopune zakona koji regulišu vlasništvo i posjedovanje vatrenog oružja te ih potpuno usklade sa zakonodavstvom EU i drugim međunarodnim standardima. Građane treba ohrabriti da vatreno oružje predaju organima za provođenje zakona, na uništavanje.

Konačno, pozivamo medije da djeluju odgovorno, balansirajući između potrebe informiranja javnosti i potrebe za očuvanjem i zaštitom privatnosti svih sudionika, naročito maloljetnih osoba. Ovo je posebno važno s obzirom na osjetljivost takvih djela i ranjivost žrtava i svjedoka'', navodi se u priopćenju za javnost Misije OSCE u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close