"Bostonska čajanka"

Kako je čaj prije 250 godina pokrenuo Američki rat za neovisnost?

Pakete čaja koje su Britanci dovezli bacili su u more, u poznatom događaju nazvanom Bostonska čajanka, koja se dogodila 16. prosinca 1773. godine. Sukobi koji su tako nastali prerasli su na kraju u Američki rat za nezavisnost.
Vijesti / Flash | 27. 04. 2023. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Nathaniel Currier-Springfieldmuseums.org / Bostonska čajanka, ilustracija

Na današnji dan prije 250 godina, 27. travnja 1773. Britanski parlament je donio zakon koji će izazvati revolt stanovnika američkih kolonija.

Naime, po tom zakonu američke kolonije smjele su od tada uvoziti čaj samo od Britanske istočnoindijske kompanije. Cilj je toga zakona bilo pogodovati toj kompaniji i prisiliti američke koloniste da plaćaju porez britanskoj vladi.

Inače, do tada su Amerikanci uvozili pretežito čaj od Nizozemaca, na plaćajući porez.

Britanska istočnoindijska kompanija bila je svjetski gigant, koji je kao vlastitu imovinu posjedovao gotovo pola teritorija Indije. U svojim londonskim skladištima ta je kompanija gomilala velike zalihe čaja. Plasiranje tih zaliha na američko tržište donijelo bi im veliku zaradu.

Međutim, stanovnici američkih kolonija odbili su kupovati skupi oporezovani britanski čaj.

John Hancock organizirao je bojkot kineskog čaja. Pakete čaja koje su Britanci dovezli bacili su u more, u poznatom događaju nazvanom Bostonska čajanka (engl. Boston Tea Party), koja se dogodila 16. prosinca 1773. godine.

Sukobi koji su tako nastali prerasli su na kraju u Američki rat za nezavisnost.

Američki rat za neovisnost (1775. – 1783.) bio je borba je za osamostaljenje trinaest britanskih kolonija u Sjevernoj Americi: New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York, New Jersey, Pennsylvania, Delaware, Maryland, Virginia, North (Sjeverna), South (Južna) Carolina i Georgia.

Zbog kolonijalističke politike Velike Britanije prema njima ove su kolonije oružanim sukobom kod Lexingtona (18. travnja 1775.) počele rat protiv britanske vladavine u Sjevernoj Americi.

Na početku rata Amerikanci nisu imali profesionalnu vojsku ni flotu. Svaka se kolonija branila zajedno s lokalnom policijom. Amerika dobiva jedinstvenu vojsku u svibnju 1775. pod vodstvom Georgea Washingtona.

Na pobunjeničkoj strani sudjelovalo je 250 000 vojnika kao regularna vojska ili lokalna policija.

Tijekom rata, pobunjene države su 4. srpnja 1776. donijele glasovitu Deklaraciju nezavisnosti i proglasile svoju samostalnost od britanske krune.

Video: Američki rat za neovisnost

Više: Američki rat za neovisnost

Kopirati
Drag cursor here to close