Sve po dogovoru

Kakav je pao dogovor oko podjele Vijeća ministara?

"SNSD će blokirati rad svih institucija ukoliko sporazum ne bude ispunjen u narednih 30 dana", rekao je Dodik
Vijesti / Flash | 05. 08. 2019. u 16:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je kako je postignut sporazum za formiranje Vijeća ministara, što će odblokirati rad Doma naroda i Zastupničkog doma, ali je istaknuo da današnji dogovor prestaje važiti ako se Vijeće ministara ne formira u idućih 30 dana.

Prema dogovoru, Srbima pripada mjesto predsjedavajućeg, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te Ministarstvo komunikacija i transporta. Iz reda ostalih naroda pripada Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Bošnjacima je prema dogovoru pripalo Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo obrane i Ministarstvo sigurnosti, dok će Hrvati dobiti Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo financija, prenose Nezavisne.

"Mislim da su stvoreni svi uvjeti da se pristupi odlučivanju u okviru Predsjedništva i da se imenuje predsjedavajući Vijeća ministara. Na kraju smo rekli da ukoliko se ne izabere u roku 30 dana ovaj sporazum ne važi. SNSD je vodio računa da se očuva pozicija Republike Srpske i konstitutivnost naroda i naravno građana. Ustavni koncept ove zemlje govori o tome da su to konstitutivni narodi. Točka sporenja je bio zahtjev SDA da se osigura i uputi Nacionalni plan za članstvo u NATO. Mi smo se u okviru toga dogovorili gdje smo rekli da će se integracija odvijati u skladu s Ustavom uvažavajući sve nivoe vlasti i da će se nastaviti saradnja s NATO", rekao je Dodik i dodao:

"SNSD će blokirati rad svih institucija ukoliko sporazum ne bude ispunjen u narednih 30 dana".

Srpski član Predsjedništva je rekao da je ključno pitanje za RS da se formira Vijeće ministara i da se otkoče sve procedure važnih projekata.

"Niz projekata bi trebalo da se odblokira a najvažnije je europske integracije. Sa novim Vijećem ministara dobivamo novu dinamiku gdje ćemo osiguravati da se BiH da status kandidata, to znači da smo svi suglasni da se ukine OHR, jer je nemoguće očekivati da idete u eurointegracije a zadržite OHR", rekao je Dodik.

Dodik: Blokirat ćemo rad institucija ako se ne ispune Principi u roku od 30 dana

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik kazao je danas da će blokirati rad svih institucija ukoliko se u roku 30 dana ne ispune svi Principi za formiranje vlasti na državnoj razini, koji su lideri vodećih političkih stranaka potpisali danas u Sarajevu.  

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović i  Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik danas su u Sarajevu na sastanku sa šefom Izaslanstva EU u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom postigli dogovor oko formiranja Vijeća ministara BiH i potpisali Principe za formiranje vlasti na državnoj razini.

Dodik je istaknuo da ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju nije upitan te da se u Principima za formiranje vlasti na državnoj razini navodi da će OHR biti ukinut kada BiH dobije kandidatski status.

''Ukoliko se principi ne ispune, znači da je BiH u dubokoj krizi i da je upitan njen suverenitet'' poručio je.

Smatra da su stvoreni svi uvjeti da se pristupi odlučivanju u okviru Predsjedništva BiH te da se imenuje predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

''Tačka sporenja je bio zahtjev SDA da se osigura i uputi Godišnji nacionalni plan za NATO. Mi smo se dogovorili da će se integracije odvijati u skladu s Ustavom, uvažavajući sve razine vlasti i da će se nastaviti suradnja s NATO-om'', kazao je.

Između ostalog, potpisani Principi podrazumijevaju okvir za dalju suradnju u vezi nastavka NATO puta BiH, deblokadu rada Parlamentarne skupštine BiH te formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH u narednih 30 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close