Troškovi javne sigurnosti povećani

Jesmo li sigurniji?

Tijekom 2015. godine, za javnu sigurnost u čitavoj BiH izdvojeno je nešto više od 670 milijuna BAM, dok je, osam godina kasnije, taj iznos dostigao 1,1 milijardu BAM.
Vijesti / Flash | 26. 01. 2024. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanje Centra za sigurnosne studije, u čijem fokusu je bila komparativna analiza proračuna policijskih struktura u BiH za 2015. i 2023. godinu, pokazuje povećanje izdvajanja troškova za financiranje funkcije javne sigurnosti. Tijekom 2015. godine, za javnu sigurnost u čitavoj BiH izdvojeno je nešto više od 670 milijuna BAM, dok je, osam godina kasnije, taj iznos dostigao 1,1 milijardu BAM, što je otprilike 440 milijuna BAM više.

Na državnoj razini, za financiranje Ministarstva sigurnosti BiH i upravnih organizacija u njegovom sastavu, od kojih su neke Granična policija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, tijekom 2023. godine izdvojeno je oko 62 milijuna BAM više u odnosu na 2015.

Tijekom 2015. godine, za financiranje Federalnog ministarstva unutarnjih poslova i Federalne uprave policije utrošeno je oko 40 milijuna BAM. Osam godina kasnije, ti troškovi su se povećali za skoro 18 milijuna BAM. Troškovi financiranja entitetskog Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske su se povećali za skoro 120 milijuna BAM u odnosu na dvije razmatrane godine, a Policije Brčko distrikta BiH za gotovo 8 milijuna BAM.

Za financiranje 10 županijskih ministarstava unutarnjih poslova, tijekom 2023. godine, utrošeno je nešto više od 520 milijuna BAM, odnosno oko 234 milijuna BAM više u odnosu na 2015. godinu.

U okviru 21 institucije, koje su bile predmetom razmatranja, došlo je i do povećanja broja uposlenika. Tijekom 2015. godine, u njima je radilo 22.645 osoba, što je oko 800 manje u odnosu na prošlu godinu.

Porast financijskih izdvajanja, ali i broja uposlenika u proteklih osam godina, nameće opravdano pitanje osjećaju li se nakon ovih poduzetih mjera građani sigurnije u svom okruženju. Neadekvatna borba protiv korupcije, organiziranog kriminala i trgovine narkoticima te nedostatak značajnijeg povjerenja građana u policiju, zasigurno upućuju na potrebu ozbiljnijeg pristupa i reformske procese koji trebaju osigurati sveobuhvatne promjene u oblasti javne sigurnosti u BiH.

Za detaljnije informacije predmetne komparativne analize i uvida u stanje svake pojedinačne policijske agencije u BiH, pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close