Obitelj Luke Čuljka

Jedina hrvatska obitelj u Nevesinju vodi pravnu bitku za imovinu 16 godina

Zbog postavljanja ograde, kako tvrdi, Luka Čuljak je morao platiti 13.000 KM kazne, a cijeli proces traje već 16 godina.
Vijesti / Flash | 22. 04. 2024. u 07:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povratnička obitelj Luke Čuljka, jedina je hrvatska obitelj u Nevesinju. Na svoje imanje u selu Sopilja vratili su se devedesetih godina, a problemi kreću 2002. godine, kada su počeli voditi pravnu borbu za imovinu, jer se kroz njihovo imanje želi napraviti put do susjednih kuća.

Tužbu protiv Čuljka podnosi njegov prvi susjed Velimir Kovačević za služnost puta, koji, kako kaže Čuljak, nikada nije bio niti će biti. Kako bi zaštitio svoju imovinu, odlučuje je ograditi.

Zbog postavljanja ograde, kako tvrdi, Luka Čuljak je morao platiti 13.000 KM kazne, a cijeli proces traje već 16 godina.

"Tu su bila mnoga maltretiranja, nema što se nije događalo. Policijski službenik Dragoslav Aćimović došao bi, pa mi piše kaznu po 700 maraka i Veljko Vuković što bi moja majka otvorila garažna vrata ili bilo tko drugi", navodi.

Iako 2017. Luka Čuljak na opštinskom sudu u Trebinju dobija spor protiv Kovačevića, Kovačević ne odustaje od toga da vrati put koji se, kako kaže, koristio 150 godina za što se steklo pravo služnosti.

Pošto pred sudom nije mogao doći do pravde, pojašnjava, odlučio je podnijeti zahtjev općini za izradu regulacijskog plana.

Velimir Kovačević, mještanin sela Sopilja, navodi: "Taj put nije na njegovom zemljištu, sve što je iznio sve je čista laž. Čuljak Luka je uzurpirao 20 duluma zemlje, to znači dva hektara državne zemlje, to ne spominje".

Milenko Avdalović, načelnik Općine Nevesinje, navodi: "Epilog svega će biti da se napravi regulacijski plan prema kome bi se, opet da kažem, napravio pristupni put svim tim domaćinstvima. E sad, tko će tu izgubiti tri metra, ko će dobiti, ja o tome neću da pričam i ne želim, to je stvar imovine, to je stvar privatnih posjeda i to je stvar najboljeg ili jedinog mogućeg rješenja".

No, Čuljkov odvjetnik tvrdi da su put uzurpirali njegovi susjedi i da oni nemaju pravo puta služnosti. Istaknuo je da je u ovom postupku postoji samo osobni interes Velimira Kovačevića.

Dakle, pravo služnosti puta, pojašnjava Čuljkov odvjetnik, pokušava osigurati izradom regulacijskog plana za naselje Sopilja, iako postoje dva pristupna puta do kuća Čuljkovih komšija.

Ahmed Salčin iz Udruženja "Vaša Prava Bosne i Hercegovine", ističe: "Mi smatramo da se tu radi o diskriminaciji, čistoj diskriminaciji na rasnoj osnovi, na nacionalnoj osnovi i evo upravo sam vam pokazao odluku člana aneksa 7. gdje se kaže da se svi trebaju ustručavati od ovih radnji odnosno da se osigura siguran, dostojanstven i miran povtratak na svoje ognjište. Međutim, vidite da to nije tako".

Salčin za BHRT kaže da su prošle godine uputili žalbu instituciji ombudsmena koja se odnosi na povrede odredaba Zakona o zabrani diskriminacije koje je učinila Općina Nevesinje u vezi sa izradom Regulacijskog plana, koji će definirati pristupni put u naselju Sopilja. U priopćenju koje je BHRT dobio iz Institucije ombudsmena navedeno je da su proveli niz aktivnosti u vezi s ovim predmetom i da još čekaju odgovor iz Općine Nevesinje. Nakon što se okonča istraga u predmetu, navode, te eventualno prikupe i druge informacije, donijet će odluku.

Kopirati
Drag cursor here to close