Je li Vlada FBiH pravedno podijelila novac za korona-pomoć?

Glavni revizor kaže da je novac nepravedno raspodijeljen, jer Uredba nije obuhvatila očuvanje radnih mjesta.
Vijesti / Flash | 04. 06. 2021. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za reviziju je osramotio jednu od najuspješnijih vlada Federacije BiH. Tako se pravdaju i objašnjavaju iz Vlade, nakon što je Ured za reviziju institucija Federacije objavio izvještaj u kome je navedeno da je novac za korona-pomoć privrednicima nepravedno podijeljen. Ministri tvrde da su sredstva raspodijeljena u skladu s uredbom. Glavni revizor kaže da je novac nepravedno raspodijeljen, jer Uredba nije obuhvatila očuvanje radnih mjesta.

Nepravedno

Emina Tabaković, vlasnica je manjeg hotela od dvadeset pet soba. Posljedice pandemije je u poslovanju osjetila već krajem prosinca 2019. godine, kada je počelo otkazivanje rezervacija, a zatim је uslijedilo i zatvaranje hotela – sve do danas. Kaže, aplicirala je za javni poziv Federalnog ministarstva okoliša i turizma, međutim nisu zadovoljili kriterije.

“Razlog je da ste morali imati izmirene poreze i doprinose, što je bilo gotovo nemoguće ako niste radili da izmirite, i to je jedini razlog zbog određenih dugovanja odnosno dug nekog poreza koji se uopće nije odnosio ni na doprinose ni na poreze,” istaknula je Tabaković.

Novac namijenjen za oporavak od pandemije nepravedno je raspoređen, kažu iz Ureda za reviziju institucija Federacije BiH. Pomoć su mogli ostvariti oni subjekti koji su ostvarili pad oporezivog prometa od najmanje 40% u periodu od prvog travnja 2019. do 30. rujna 2020. godine u odnosu na oporezivi promet u istom periodu iz 2019. godine.

“Zašto niste uzeli i pad broja zaposlenih? Vi ste mogli sve otpustiti radnike, hipotetički, a da ste imali pad prighoda vi biste dobili značajna sredstva,” rekao je glavni revizor u Uredu za reviziju institucija u FBiH Dževad Nekić.

Video: Vlada FBiH razmatrala izvještaje finansijske revizije

Ministarstva na koja se odnosi revizija, ljuta su na glavnog revizora. Kažu da su osramoćeni i da revizori ne znaju tumačiti Urebu Vlade. Vlada je, tvrde odlučila da sredstvima kojima raspolaže pomogne hotele, agencije i vodiče, jer njima nije bilo zabranjen rad, ali zbog pandemije koronavirsa nisu imali posjetitelja.

Kad nam je došao Covid?

“Mi smo se kao vlada odredili, mi ćemo pomoći velike hotele, agencije, vodiče, hajde kantoni i općine pomozite male,” priopćila je federalni ministar okoliša i turizma Edita Đapo.

“U kakav je kriterij je ured za reviziju uzeo kada je uzeo termin 30.9.2019, gdje to piše? Uredba je jasno propisala termine i pravila,” kazao je ministar energije,rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić.

“Zna li Vijeće ministara, odnosno državna razina, da je uopće Covid 19 bio prisutan u našoj državi?”, rekao je ministar transporta i komunikacije FBiH Denis Lasić.

Iz Vlade Federacije BiH navode da će tražiti od revizora da dopuni izvještaje i uskladi ih sa okvirom međunarodnih standarda revizije. Međutim, mali gospodarstvenici, kao što je sugovornica sa početka naše priče, od toga neće imati ništa.

Kopirati
Drag cursor here to close