Sve češća uhićenja

Je li upitan integritet sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini?

Problem je što su korumpirani pojedinci uvezani sa kriminalnim miljeom, te su pod zaštitom institucija vlasti.
Vijesti / Flash | 13. 08. 2022. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učestala uhićenja pripadnika MUP-a, SIPE, OBE, Granične policije, Oružanih snaga BiH posljednjih mjeseci, koji su izravno ili neizravno surađivali i štitili pripadnike kriminalnih grupa iz regije, u velikoj mjeri su doveli u pitanje integritet sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini.

Razlog za kriminal i korupciju u agencijama za provođenje zakona profesor Predrag Ćeranić vidi u lošoj obrazovnoj strukturi kadrova i njihovoj vezi sa moćnim političarima.

Kao najslabiju kariku u vrhu piramide vidi upravo politiku.

''Žalosno je što organizirane kriminalne grupe imaju svoje ljude u svakoj agenciji za provođenje zakona. Informacijama se trguje i stiče se utisak da svako ima svoju cijenu. Najvažnije im je da se ljudi iz politike zauzmu za njih i tako je na vrhu piramide sektoru sigurnosti, nažalost i po dubini'', kaže Predrag Ćeranić, dekan na Fakultetu sigurnosnih znanosti u Banja Luci.

Stručnjak za sigurnost Duško Vejinović vjeruje da većina sigurnosnih institucija u Bosni i Hercegovini radi u skladu sa zakonom.

No, problem je, kaže, u tome što su korumpirani pojedinci uvezani sa kriminalnim miljeom, te su pod zaštitom institucija vlasti.

''Međusobno nemaju povjerenje i potpunu razmjenu informacija. Jedni drugima daju selektivne inforamacije što otvara međuprostor za pojedince i organizirane grupe da idu ispred njih'', kaže Vejinović.

Novinar Goran Dakić smatra da bi bilo dobro da se to klupko odmota.

''Nisam optimist zato što se takvo klupka nikada ne odmotaju nego se napravi nekoliko promo uhićenja da se pokaže da država nešto radi'', dodaje.

I građani i stručnjaci za sigurnost vjeruju da je većina pripadnika sigurnosnih agencija časna i poštena, ali da bi se zarad zaštite ugleda
ovih institucija odgovorni trebali odlučnije obračunati sa korumpiranim pojedincima.

Kopirati
Drag cursor here to close