Respiratori

Je li Sebija lagala?

Nedavno su u bh. javnosti plasirani “neslužbeni podaci” da je u Europi u upotrebi 20.000 respiratora ACM 812 A.
Vijesti / Flash | 06. 05. 2021. u 15:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Potvrđeno je da se respiratori ACM812 A ne koriste u bolničkim ustanovama Srbije i Crne Gore, kako je direktorica KCUS-a ustvrdila na Sudu BiH 24. ožujka ove godine, a ne koriste se ni u Sloveniji, kako su prenosili neki mediji'', objavio je portal Fokus.

Naime, Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u svojstvu svjedoka pred Sudom BiH u predmetu “Respiratori”, 24. ožujka ove godine kazala je da je KCUS početkom pandemije u BiH imao informaciju da su “Srbija i Crna Gora premrežene ovim respiratorima”.

Međutim, iz Instituta za lijekove i medicinska sredstva Crne Gore za Fokus negiraju uvoz respiratora ACM812 A na teritoriju Crne Gore.

I dok u Crnoj Gori nema nijednog respiratora ACM812 A, u Srbiji je u registar Agencije za lijekove i medicinska sredstva 27. ožujka 2019. godine upisan ovaj tip respiratora.

No, portalu je potvrđeno kako se niti jedan od njih ne koristi u srbijanskim bolnicama.

Potvrđeno je i kako ni Slovenija nije uvozila respiratore ACM812 A.

Nedavno su u bh. javnosti plasirani “neslužbeni podaci” da je u Europi u upotrebi 20.000 respiratora ACM 812 A, a potom je ovu informaciju kao službenu počeo u svojim izjavama koristiti Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i suprug direktorice KCUS-a.

On je o respiratorima ACM812 A, kaže, davao informacije “u svojstvu nekoga tko ima informacije iz prve ruke” jer mu je supruga direktorica zdravstvene ustanove u kojoj se jedino u BiH, a vjerojatno i u svijetu, sporni respiratori koriste u intenzivnoj njezi.

Portal, između ostalog, podsjeća i kako se točno godinu otkako su u BiH uvezeni respiratori ACM812 A, u javnosti pojavila snimka iz američke države Florida, na kojem se vidi proces uništavanja velikog broja tih respiratora na jednoj deponiji.

Uništeni su, a da ih nisu sve ni otpakovali, jer ti respiratori nisu bili odobreni od FDA (Američka agencija za lijekove i hranu).

Novinarima “Local 10 News” rečeno je da je riječ o aparatima proizvođača “Beijing Aerospace Changfeng Ltd.” iz Pekinga, a prema informacijama do kojih su došli, cijena jednog tog uređaja u aprilu prošle godine iznosila je oko 42.000 KM.

Zbog nabavke istih respiratora, točnije 100 komada koji su plaćeni 10,5 milijuna KM, pred Sudom BiH u tijeku je suđenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću i ministrici financija FBiH Jelki Milićević, a optužena je i sama firma “Srebrena malina” kao pravno lice.

Video: Obitelj Grabo - Poklon i kvar

''U dosadašnje tijeku sudskog postupka vidljivo je da je kupovina respiratora dogovarana mimo Zakona o javnim nabavkama, da se uvoznik Fikret Hodžić javio premijeru Fadilu Novaliću po preporuci “izvjesnog Asima”, da je sama nabavka tekla bez konsultacija sa stručnjacima i da su je pratile gotovo pa bizarne situacije poput one da je primjerice Hodžić dostavio tajnici Fadila Novalića dokument ovjeren u Vladi Srbije prema kojem je urađeno pismo namjere za uvoznika respiratora u FBiH. No, ako se izuzmu optužbe za korupciju i druga krivična djela za koje optužene tereti Tužiteljstvo BiH, ono što posebno zabrinjava jeste to da se upravo preko ovih respiratora, odnosno nastojanjima da ih upornim ponavljanjem tvrdnji da su oni kvalitetni i upotrebljivi za teške pacijente oboljele od Covid-19, pokušava pomoći optuženim u predmetu “respiratori” u kojem se suđenje vodi pred Sudom BiH'', naveo je Fokus.

Kopirati
Drag cursor here to close