Udruga Rezon

Rezon: Je li Mostar spreman na suočavanje sa problemom ruševina

''Prvenstveno, kroz naše djelovanje u javnom prostoru odlučili smo se baviti problemom devastiranih zgrada, koje su prvenstveno opasne po život''.
Vijesti / Flash | 16. 09. 2022. u 19:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga Rezon, službena platforma Street Arts Festivala Mostar priopćenjem želi razjasniti javnosti problematiku koja je nastala povodom uklanjanja skulptura Marka Jenkinsa. Naime, skulpture su postavljene na ruševinu u Titovoj ulici preko puta Narodnog pozorišta u okviru produkcije 11. Festivala. ''S obzirom da su ove jako vrijedne skulpture vandalski uklonjene, odbačene i bačene, osjećamo odgovornost i potrebu da objasnimo zvanično svoj stav prema tome'', stoji u priopćenju.

''Prvenstveno, kroz naše djelovanje u javnom prostoru odlučili smo se baviti problemom devastiranih zgrada, koje su prvenstveno opasne po život, uništavaju vizuru grada i nažalost su turistička atrakcija. Je li moguće da su ruševine s kojima živimo naš jedan od turističkih proizvoda'', pitaju se.

Također, kako su kazali, ''razočarani smo načinom uklanjanja umjetničkih radova, što nam je dalo povod da još više istaknemo problem koji imamo u javnom prostoru''.

''Smatramo da imamo potpuno pravo nakon 11 godina rada i djelovanja na ulicama grada postaviti pitanja: kako to da su se skulpture uklonile za 15 minuta, a kako da 27 godina niti jedan kamenčić ruševine nije pomaknut, a da ne govorimo o lošoj zaštiti i opasnosti koju predstavlja- bez obzira u čijem je vlasništvu? Kada je privatni interes došao ispred javne sigurnosti i interesa ovog društva?''

''Nažalost, prošle godine smo bili svjedoci i nesretnog događaja, a upravo se tiče ruševina u centru grada, kao prijetnja zdravom razumu i fundamentalnim uvjetima opće sigurnosti ii zdravlja. Grad Mostar je mnogo puta našavši se u poziciji taoca svih oportunističkih politika,  došao do suočenja da suštinska i stvarna težnja za oporavkom ovog društva ne postoji u dovoljnoj mjeri'', istaknuli su.

''Mi se ne bavimo vlastitim interesom, nego korektnim i objektivnim detektiranjem nepravednosti kojima se svi srećemo na raznim razinama komunikacije. Nama nije u interesu da se bavimo primitivističkom prizmom događaja, niti da sebi dajemo nepripadajuću ulogu, koju institucije grada i vlasti odnosno države imaju u svojoj ingerenciji'', naglasili su u priopćenju.

''No, ukoliko pristajemo na šutnju, time što ruševinu ne smijem nazvati ruševinom, onda nešto zaista kao kolektiv trebamo preispitati'', zaključili su iz Udruge Rezon.

Kopirati
Drag cursor here to close