Javni prostori

S čime se susreću osobe s invaliditetom u Mostaru?

Vesna Šunjić, gradska vijećnica upozorila je kako čak i kada se grade novi trotoari, izvođači i nadzornici radova vrlo često previde važnost visine prilaznog dijela za kolica, što uvelike otežava život osobama u ortopedskim kolicima...
Vijesti / Flash | 21. 06. 2022. u 15:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga ''Nešto Više'' organizirala je panel diskusiju pod nazivom "Osobe s invaliditetom u javnom prostoru - jednak pristup, objekti, usluge i sigurnost" kako bi sa predstavnicima i predstavnicama iz udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom, njihove asistente, terapeute, te članove obitelji, razgovarala o dostupnosti javnih prostora u Mostaru za ove kategorije.

Događaj je dio projekta ''Mostar – Prostori koji pokreću'' koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Drugi po redu tematski okrugli stol održan u Hotelu Mostar u 11 sati, na samom početku građanima je postavio jedno zanimljivo pitanje ''pokušajte se sjetiti koliko ste puta u poslijednje vrijeme vidjeli osobu u ortopedskim kolicima ili sa bijelim štapom da koriste javne gradske prostore.''

Jednakost pristupa

Zaključeno je kako je dio problema s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću sistavno, te ih se treba rješavati dugoročno, dok se dio koji se odnosi na aktivniji život i inkluzivno korištenje javnih prostora i uz volju i određena ulaganja može uvelike poboljšati kroz ovaj projekt. Osobe s invaliditetom zadovoljne su što su mogle naglas reći svoja promišljanja, ponajprije kada je u pitanju jednakost pristupa, koja prema njihovim ocjenama nije na zadovoljavajućoj razini.

Iz ''Nešto Više'' objašnjavaju kako je njihova uloga u okviru Projekta fokusirati se na promociju i poticanje održivog razvoja, rodne ravnopravnosti, socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom i drugih marginaliziranih grupa, kao i promociju ekološki prihvatljivih rješenja za javne prostore, te urbano vrtlarstvo i odgovorno korištenje prirodnih resursa. Istom prilikom, predstavljen je i podcast ''Prostori koji pokreću'' koji ''Nešto Više'' objavljuje na tjednoj bazi, svake subote, a sugovornici su osobe iz svih sfera društva. Podcast možete pratiti na Facebook stranici udruge.

Vesna Šunjić, gradska vijećnica upozorila je kako čak i kada se grade novi trotoari, izvođači i nadzornici radova vrlo često previde važnost visine prilaznog dijela za kolica, što uvelike otežava život osobama u ortopedskim kolicima, ali i roditeljima s malom djecom i osobama s poteškoćama u kretanju.

Ne postoje semafori sa zvučnim senzorima

Predsjednik Udruge za Down Sindrom Mostar, Igor Ledić, apelirao je na gradske vlasti da u sklopu parka Zrinjevac zamjeni šljunčanu podlogu koja otežava pristup i povećava rizik od ozlijeda gumiranom, te da se trenutnom mobilijaru dodaju igračke za djecu u ortopedskim kolicima, te senzorno motoričke igračke, kako bi park bio inkluzivan prostor za svu djecu koja bi se pritom učila na različitost i toleranciju.

Predstavnici udruga slijepih i slabovidnih ističu kako u gradu ne postoje semafori sa zvučnim senzorima, kako škole nisu prilagođene za djecu koja koriste Brailleovo pismo, te kako je Mostar za njegovih između 200 i 300 slijepih i slabovidnih građana, grad koji im ne pruža ni najosnovnije uvjete za život i kretanje.

Posljednji okrugli stol koji nešto više organizira održava se u Hotelu Mostar u petak, 24. 06. 2022., a raspravljati će se na temu gradskog zelenilo, urbanog vrtlarstva i koje biljke saditi u dvorištima.

Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja diljem svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokracije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV). Projekat financira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva.

Kopirati
Drag cursor here to close