Ode municija

Oglasilo se Ministarstvo obrane o pljenidbi vojnog naoružanja i municije po BiH

Sva sredstva koja se predaju u posjed tražitelju izvršenja u skladu sa Presudom Suda BiH su sa ''viškova'' odnosno neperspektivne vojne imovine
Vijesti / Flash | 12. 08. 2022. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom učestalih pisanja medija o navodnoj ''pljenidbi'' materijalno tehničkih sredstava (naoružanje i municija) iz skladišta Oružanih snaga BiH, a na osnovu presuda Suda BiH i Rješenja o izvršenju predmetne presude u korist zagrebačke tvrtke ''SCOUT'', Ministarstvo obrane BiH obavještava javnost o sljedećem:

Sva sredstva koja se predaju u posjed tražitelju izvršenja u skladu sa Presudom Suda BiH broj: S1 3P 019450 15 P, od 15.03.2017. godine i Rješenjem Suda BiH o izvršenju broj: S1 3 I 03429 019 I, od 20.12.2019. godine predaje sa ''viškova'' odnosno neperspektivne vojne imovine u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH broj: 01-011-1599- 32/09 od 10.06.2009. godine i Rješenja o viškovima broj: 11-03-25-2332/09 od 14.05.2009. godine.

Radi se o različitim vrstama i količinama municije i naoružanja (ukupno 68 stavki) a shodno ugovorima koje su zaključila i potpisala bivša entitetska Ministarstva obrane. MO BiH je, u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH samo realizator istih.

Navedenom presudom obuhvaćena je i municija kalibra 12.7mm, koja je svrstana u “viškove”, te kao takva i nije deficitarna za potrebe OS BiH (starost ove municije je između 30 i 55 godina).

Na osnovu naprijed navedenog evidentno je da izvršenje ove presude neće umanjiti opremljenost i borbenu gotovost OS BiH, navodi se u priopćenju za javnost iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Presuda SCOUT

Tri VBR-a, 138 jurišnih minobacača 60 milimetara, milion i 700 hiljada komada metaka 12,7 mm, 3,7 miliona metka 7,62 mm, 717 raketa za RPG,  70 bestrzajnih topova 82 mm, 61 top ZIS, stotinu puškomotraljeza, šest haubica ….

Sve ovo, i još mnogo drugog naoružanja i municije, bit će oduzeto od Oružanih snaga BiH, po osnovu Rješenja Suda BiH iz prosinca 2019. godine. Pljenidba se, već nekoliko mjeseci, vrši po zahtjevu zagrebačke tvrtke SCOUT, po osnovu ranijih neprovedenih ugovora o isporuci viškova naoružanja, piše Istraga.ba.

“Dio municije je do sada zaplijenjen. Veći dio je iz viškova, odnosno neperspektivnog naoružanja i municije, dok je drugi, manji dio dio izuzet iz naših redovnih skladišta”, potvrdio je za Istraga.ba ministar obrane BiH Sifet Podžić.

Do sada je, pokazuju dokumenti koji su u posjedu Istrage, zaplijenjena samo municija, prosječne starosti 37 godina. Zaplijenjeno je preko dva milijuna metaka kalibra 7,62 milimetara.

Municija koju je SCOUT do sada zaplijenio prebačena je u skladište bugojanskog Binasa. A izuzeto je iz skladišta Oružanih snaga u u Daljanima kod Donjeg Vakufa i skladišta Krupa kod Hadžića.

Izuzimanje

Zagrebačka kompanija Scout prije dvadesetak godina potpisala je ugovore sa entitetskim ministarstvima obrane o kupovini viškova naoružanja.

Nakon što je uspostavljeno Ministarstvo obrane BiH, a ukinuta entitetska, država BiH je postala pravni sljedbenik ovih ugovora. No, ugovori nisu ispoštovani. Ministarstvo obrane BiH sa Selmom Cikotićem na čelu 2010. godine zaključuje anekse ugovora na ranije ugovore sa Scoutom.

Cikotiću se, trenutno, sudi zbog potpisivanja aneksa na sporne ugovore. Uprkos aneksima, zagrebačka tvrtka podnijela je tužbu protiv BiH zbog neispunjenja ranijih ugovora i 2017. godine Sud BiH je donio presudu kojom se utvrđuje da Ministarstvo obrane BiH mora SCOUT-u isporučiti naoružanje i municiju u vrijednosti od 20 milijuna KM.

U prosincu 2019. godine presuda postaje pravomoćna i Sud BiH donosi rješenje o izvršenju, odnosno o pljenidbi u korist Scouta.

“Na osnovu pravomoćne i izvršne presude Suda BiH određuje se izvršenje protiv dužnika BiH, Ministarstvo obrane, radi predaje pokretnih stvari”, navedeno je u rješenju o izvršenju Suda BiH.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close