Sarajevo

Počelo suđenje ministru Cikotiću zbog navodnog pogodovanja zagrebačkom Scoutu

Cikotić se u siječnju izjasnio kako se ne osjeća krivim po ovoj optužnici, no po savjetu odvjetnika nije javno komentirao kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.
Vijesti / Politika | 15. 02. 2022. u 16:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Sudu BiH u utorak je počelo suđenje ministru sigurnosti te zemlje Selmi Cikotiću, koji je optužen za zloporabu službenog položaja i ovlasti odnosno pogodovanje hrvatskoj tvrtki Scout, koja je kupovala rashodovano oružje i opremu iz vojnih zaliha u BiH.

Optužnica podignuta u studenom 2021. tereti Cikotića da je od 2009. do 2011., kada je obnašao dužnost ministra odbrane BiH, zlorabio taj položaj tako što je protuzakonito izmijenio odredbe ugovora što ga je zagrebački Scout ranije sklopio s nekadašnjim entitetskim ministarstvima obrane.

Umjesto zastarjelog oružja i streljiva koje je ranije određeno za otpis odnosno prodaju Cikotić je, prema navodima iz optužnice, omogućio da Scout dobije oružje i streljivo koje je bilo kvalitetnije i koje je na tržištu imalo znatno veću cijenu .

Procjena je Tužiteljstva BiH kako je Cikotić na taj način Scoutu omogućio višemilijunsku dobit, a time je istodobno oštetio proračun BiH za iznos od najmanje 9,7 milijuna konvertibilnih maraka (4,96 milijuna eura). 

Cikotić se u siječnju izjasnio kako se ne osjeća krivim po ovoj optužnici, no po savjetu odvjetnika nije javno komentirao kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

Predstavnici državnog tužiteljstva na početku suđenja su najavili kako će optužnicu dokazivati iskazima većeg broja svjedoka i vještaka te priložiti nekoliko stotina materijalnih dokaza, prenosi Hina.

Gordan Peranec, vlasnik Scouta, ranije je komentirajući optužnicu protiv Cikotića ustvrdio kako nikakvog pogodovanja nije bilo te je istaknuo kako je on zapravo morao sudskim putem tražiti robu čiju je kupnju ugovorio, a ona mu nije isporučena.

Cikotić je i na sadašnju i na nekadašnju ministarsku dužnost imenovan ispred Stranke demokratske akcije (SDA) i osoba je od posebnog povjerenja stranačkog čelnika Bakira Izetbegovića.

Umirovljeni je general Armije BiH a tijekom rata bio je na važnim zapovjednim dužnostima u središnjoj Bosni. Neke od udruga koje okupljaju članove obitelji nestalih Hrvata iz Bugojna 1993. godine sumnjiče ga da je suodgovoran za ratne zločine koji su tamo počinjeni, no Cikotić za to nikada nije optužen.

Kopirati
Drag cursor here to close