Revizori

Izvještaji tužiteljstvu protiv mostarskih poduzeća

Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo upućeni su izvještaji za Javno preduzeće “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo, “Pretis” d.d. Vogošća, “Operator – Terminali Federacije” d.o.o. Sarajevo i Javnu ustanovu “Djeca Sarajeva” p.o. Sarajevo.
Vijesti / Flash | 11. 05. 2022. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije Ured za reviziju institucija u FBiH uputio je izvještaje za Javno poduzeće “Elektroprivreda HZ HB” d.d. Mostar, Javno poduzeće “Komunalno” d.o.o. Mostar, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju i Javno poduzeće “Autoceste FBiH” d.o.o. Mostar.

Naime, prema Zakonu o reviziji jasno definira njihovu obvezu da, ukoliko tijekom provođenja revizije uoče indicije značajnih kršenja zakona, o tome obavijeste nadležne organe za provođenje zakona.

Kako je objavio portal Antikorupcija, krajem 2021. godine, shodno ovoj zakonskoj obvezi, Ured za reviziju institucija u FBiH poslao je 15 izvještaja o financijskoj reviziji za 2020. godinu na adresu sedam kantonalnih tužiteljstava, skrećući im, pritom, pažnja na određene revizorske nalaze u njima.

Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo upućeni su izvještaji za Javno preduzeće “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo, “Pretis” d.d. Vogošća, “Operator – Terminali Federacije” d.o.o. Sarajevo i Javnu ustanovu “Djeca Sarajeva” p.o. Sarajevo.

Kantonalnom tužiteljstvu Srednjobosanskog kantona upućeni su izvještaji za PS “Vitezit” d.o.o. Vitez – u stečaju i JKP “Vitkom” d.o.o. Vitez.

Kantonalnom tužiteljstvu Unsko-sanskog kantona proslijeđeni su izvještaji za Šumsko privredno društvo “Unsko-sanske šume” d.o.o. Bosanska Krupa i Općinu Sanski most.

Video: Obitelj Grabo - Zidovi nemaju oči

Kantonalnom tužiteljstvu Kantona 10 upućen je izvještaj za Općinu Drvar.

Kantonalnom tužiteljstvu Tuzlanskog kantona upućen je izvještaj za “Centralno grijanje” d.d. za distribuciju toplotne energije Tuzla.

I kantonalnom tužiteljstvu Zeničko-dobojskog kantona upućen je izvještaj za Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko – dobojskog kantona.

Portal Antikorupcija piše kako su, unatoč tomu što revizori poštuju zakon i proslijede slučajeve tužiteljstvima, ''tužiteljstva su, uz parlamente, već dugo poznata kao najslabija karika u sustavu koji treba osigurati projektirani utjecaj revizije na društvo''.

''Umjesto da nalaze revizora koriste kao osnovanu sumnju za pokretanje istrage, tužiteljstva se redovno žale da revizorski izvještaji nisu pisani na način koji njima odgovara za eventualno pokretanje tužbe. Odbijajući da shvate da uredi za reviziju nisu tu da njima 'na tacni' serviraju slučajeve, nego ih samo radeći svoj posao (propisan međunarodnim standardima), 'usput' upozoravaju na kršenja zakona, koja bi trebala da ih navedu na to da i oni počnu da rade svoj posao'', navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close