Pronevjera

Zaposlenik BHANSA-e u Mostaru prisvojio preko 276 tisuća KM

Također tijekom postupka, kako je priopćeno, bit će zatraženo oduzimanje protuzakonite imovinske koristi.
Vijesti / Crna Kronika | 10. 11. 2023. u 16:19 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv D.P., zaposlenika Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), za pronevjeru i prisvajanje sredstava u iznosu od oko 276.000 KM.

Prema priopćenju Tužiteljstva BiH, njemu se stavlja na teret da je, kao glavni blagajnik BHANSA-e sa sjedištem u Mostaru i ovlaštena osoba za podizanje i raspolaganje novčanim sredstvima, tijekom 2014. i 2015. podigao novac u konvertibilnim markama i eurima u iznosu od 372.300,57 KM, a onda, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, prisvojio 276.222,50 KM.

Prema prikupljenim dokazima, kako navode iz Tužiteljstva, kazneno djelo je počinjeno na način da je D.P. krivotvorio račune, blagajničke naloge za isplatu akontacija i naloge za službena putovanja BHANSA-e za druge uposlenike i sebe, a da se putovanja uopće nisu ostvarila.

"Tako je ishodio navodni osnov za isplate novčanih iznosa, koje je potom prisvojio za sebe, te je na taj način sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist, a nanio štetu proračunu i svim građanima BiH", navodi se u priopćenju.

Navode optužnice, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje i koja D.P. tereti za pronevjeru u službi, Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i dva vještaka te prilaganjem više od 500 materijalnih dokaza.

Također tijekom postupka, kako je priopćeno, bit će zatraženo oduzimanje protuzakonite imovinske koristi.

Detektor je 2016. godine izvijestio kako su stotine tisuća maraka nestale iz blagajne BHANSA-e, nakon čega je suspendiran D.P., a Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) započela istragu.

Kopirati
Drag cursor here to close