Nevrijeme u HNŽ-u

Izlila se Neretva kod Konjica, ugroženi stambeni objekti kod Jablanice

Otežano je prometovanje magistralnom cestom Konjic-Mostar.
Vijesti / Flash | 05. 11. 2021. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rijeka Neretva izlila se u Konjicu na lokacijama Tušćica, Orašje i u centru grada ispod novog mosta, priopćili su iz Centra za Civilnu zaštitu Hercegovačko neretvanske županije.

Od 02:15 sati u prekidu je regionalni put R-435 Konjic-Glavatičevo u naselju Tušćica. Djelatnici civilne zaštite i vatrogasci cijelu noć su pratili vodostaje rijeka i radili na otklanjanju posljedica od poplava.

U 04:40 sati preko MUP-a stigla obavijest od mještana sela Hotovlje da je usljed obilnih kišnih  padavina  u selu došlo do aktiviranja  klizišta koje ugrožava porodične  kuće. Mještani su smješteni u lokalnu džamiju. Selo je ostalo i bez napajanja električnom energijom.

Otežano je prometovanje magistralnom cestom Konjic-Mostar.

Tijekom dana zabilježen udar groma u repetitor BH Telecom-a koji se nalazi na ulazi u industrijsku zonu Igman koji je prouzročio prestanak rada interneta u poslovnim zgradama na toj lokaciji

Također rijeka Baštica  izlila iz korita u selima Idbar i Čelebići te uzrokovala  probleme ribnjacima i  dijelu obiteljskih kuća, kao i eko sela „Raj u raju“. Nemaju informacije o pričinjenoj materijalnoj šteti.

Na području Jablanice velike kišne padaline koje su zahvatile područje ove općine pričinile su veliku materijalnu štetu na stambenim i poslovnim objektima i putnoj infrastrukturi na cijelom području općine.;

Od ranih jutarnjih sati čišćena su novonastala klizišta na magistralnom putu M 17.5 (Jablanica-Risovac-Posušje), zbog kojih je put  bio neprohodan do popodnevnih sati. Uspostavljen je promet na spomenutom putnom pravcu, ali se i dalje vozačima preporučuje na oprez, radi mogućih odrona i nastanka novih klizišta.                   

Pokrenuto je nekoliko novih klizišta na lokalnom putu za Čivelj, kao i ostalim lokalnim putevima. U tijeku dana nekoliko objekata je bilo ugroženo od bujičnih potoka.                  

U cilju zaštite stambenih i drugih objekata, angažirana  je sva raspoloživa mehanizacija.;

Uslijed jakih udara vjetra pričinjena je veća materijalna šteta na plastenicima, kao i krovovima stambenih i poslovnih objekata.

Održana je sjednica Općinskog štaba civilne zaštite, te donesen zaključak da se kontinuirano prati situacija na terenu, te poduzimaju odgovarajuće mjere u cilju spašavanja ljudi i materijalnih dobara do stabilizacije stanja na terenu.

Stanje na terenu jutros , sve putne komunikacije na području općine Jablanica su prohodne uz otežano kretanje(odroni na putevima) nakon jučerašnjeg nevremena, koji su uzrokovali veći broj odrona kako na magistralnim ,regionalnim tako i na lokalnim putevima.

Kopirati
Drag cursor here to close