Rekordne padaline

Savjet meteorologa: Odgodite putovanja iz pravca Konjica ili Sarajeva

Olujni vjetar napravio je velike štete u Sarajevu, dok je u Jablanici pod naletima kiše stvoren veći broj klizišta.
Vijesti / Flash | 04. 11. 2021. u 21:29 Bljesak.info
Olujno nevrijeme napravilo veliku štetu u cijeloj BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Olujno nevrijeme napravilo je goleme štete u cijeloj Bosni i Hercegovini. Nestanci struje, klizišta, poplavljene kuće, polomljena stabla i oštećeni krovovi zabilježeni su u svim dijelovima zemlje. Olujni vjetar napravio je velike štete u Sarajevu, dok je u Jablanici pod naletima kiše stvoren veći broj klizišta.

Nevrijeme je najgore pogodilo područje Jablanice. Promet na magistralnom putu M-17 je usporen zbog izlijevanja vode s obronaka, a nastava je na cijelom prostoru općine otkazana. Pripadnici civilne zaštite na vrijeme su reagirali i dobar dio klizišta već je raščišćen. Opasnost ipak nije prošla, pa se razmatra i proglašenje stanja prirodne nesreće, prenosi BHRT.

Video: Dramatični snimci iz Jablanice: Bujice i klizišta nosile sve pred sobom, poplavile kuće

"Budno pratimo i shodno situaciji u svakom trenutku, ako situacija to bude zahtijevala mi ćemo proglasiti stanje prirodne nesreće", kazao je Omer Karić, glasnogovornik Općine Jablanica

Vjetar je tijekom dana dostizao brzinu od čak preko 80 kilometara na sat, te je na području Sarajeva, Tomislavgrada i Kupresa oštetio krovove na određenom broju kuća. Snažan vjetar lomio je stabla i oštetio veći broj automobila.

Vrijeme bi se sljedećih dana trebalo smiriti, ali do potpune stabilizacije još neće doći.

"Najvjerojatnije da se očekuju nove oborine već noćas i tijekom sutrašnjeg dana, tako da u ovim područjima tko ima problema s odronima i poplavama mogla bi se situacija još dalje usložnjavati. Govorim o 40 do dodatnih 100 litara nove oborine, tako da bi moglo biti problema s odronima i svi koji kreću na put iz pravca Konjca ili Sarajeva bolje je da odgode putovanje", kazao je Zoran Zadro, meteorolog

Razmjer šteta izazvanih nevremenom još uvijek je nepoznat, te će se zbrajati i sljedećih dana. Iako službenih zabilješki o kiši koja je pala po kvadratnom metru još nema, neke procjene kažu da bi mogla biti riječ o rekordnim padalinama za 2021. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close