Rasprava u Domu naroda

Izaslanici o 'korona zakonu' - puno se od njega očekuje, a nitko nije zadovoljan

U nastavku sjednice očekuje se da će biti zakazana stanka kako bi se Vlada izjasnila o pristiglim amandmanima, koje su određeni izaslanici uputili, a zatim slijedi glasovanje.
Vijesti / Flash | 04. 05. 2020. u 12:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Ivo Tadić na izvanrednoj sjednici tog doma izjavio je da je veoma nezahvalno braniti zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih usljed pandemije koronavirusa poznatiji kao 'korona zakon'.

- Puno se od njega očekuje, ali vidjeli smo tijekom rasprava u oba doma Parlamenta i broju amandmana da nitko nije zadovoljan s ovim zakonom. Gospodarstvenici, a čini mi se ni članovi Vlade nisu zadovoljni - rekao je Tadić.

Ono o čemu je Vlada vodila računa, po njegovom mišljenju, je da se mirovine moraju zaštiti, kao i zdravstveni sektor.

- Ukoliko kriza dugo potraje bojim se da ne dođe do masovnijeg otpuštanja radnika i da ćemo u drugoj polovici godine opet morati vršiti reabalans budžeta - kazao je Tadić.

Izaslanik Kluba Bošnjaka Elmedin Konaković poručio je da nitko u pogledu ovog zakona nije rekao s koliko tačno financijskih sredstava se raspolaže.

Također, izaslanik Kluba Srba Dragan Stevanović uputio je pitanje u pogledu jednog od 12 amandmana, koliko je na ovaj zakon Vlada FBiH uložila, a kojim bi trebalo biti propisano obvezno zdravstveno osiguranje svim građanima Federacije BiH za vrijeme trajanja stanja nesreće.

- Ovaj član je apsurdan jer Zakon o zdravstvenoj zaštiti precizira da FBiH garantira navedenu zdravstvenu zaštitu. Ne vidim materijalna sredstva i tražim da mi se odgovori koja vrsta usluge je predviđena kod besplatnih zdravstvenih usluga - istaknuo je Stevanović.

Šef Kluba Ostalih Aner Žuljević smatra da su zakonska rješenja nedovoljna da amortizuju štete prouzrokovane pandemijom.

- Prije svega, građani ne mogu živjeti od subvencija - dodao je Žuljević.

Zakon predviđa da poslovni subjekti imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u iznosu 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za april 2020. godine i svaki naredni mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće.

- Zamoli bih Vladu da konkretno pripremi 'korona zakon' za kulturu i sport da vidimo kako ova dva sektora možemo spasiti od posljedica izazvanih pandemijom - rekao je tijekom rasprave izaslanik Kluba Srba Igor Stojanović.

U nastavku sjednice očekuje se da će biti zakazana stanka kako bi se Vlada izjasnila o pristiglim amandmanima, koje su određeni izaslanici uputili, a zatim slijedi glasovanje.

Ukoliko se zakon izglasa bit će omogućeno da stupi na snagu budući da je već odobren u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close