Izrečena mjera

Iz BiH se treba protjerati 101 stranac

Inspekcijskim nadzorom utvređene su određene nepravilnosti u pet objekata, te su vlasnicima objekata koji su pružali usluge smještaja stranim državljanima izdani prekršajni nalozi zbog nepoštivanja zakonskih odredbi.
Vijesti / Flash | 18. 09. 2020. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Služba za poslove sa strancima u posljednjih sedam dana izrekla je mjeru protjerivanja sa teritorije Bosne i Hercegovine za 101 stranog državljana.

''Služba za poslove sa strancima, u skladu sa svojim nadležnostima, provodi pojačane aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca usmjerene na kontrolu mjesta na kojima se okupljaju migranti, te inspekcijski nadzor nad pravnim i fizičkim licima koja pružaju usluge smještaja'' – saopćeno je iz te institucije.

Inspektori za strance u suradnji s policijskim službenicima provodili su zajedničke aktivnosti na području Sarajeva, Bihaća, Zenice, Travnika, Tuzle, Kalesije i Banje Luke. Navedene aktivnosti rezultirale su pronalaskom stranih državljana koji su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Služba za poslove sa strancima je zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 101 stranog državljanina sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani Turske, Afganistana, Pakistana, Maroka, Alžira, Indije, Egipta, Iraka, Irana i Jemena.

Navedene osobe su stavljene pod nadzor u Imigracijski centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.

Inspekcijskim nadzorom utvređene su određene nepravilnosti u pet objekata, te su vlasnicima objekata koji su pružali usluge smještaja stranim državljanima izdani prekršajni nalozi zbog nepoštivanja zakonskih odredbi.

Služba za poslove sa strancima je državljaninu Hrvatske, koji je na području grada Banje Luke počinio kazneno dijelo otuđenje imovine, izrekla mjeru protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka na teritoriji BiH u razdoblju od tri godine, te su ga inspektori za strance predali pripadnicima policije Republike Hrvatske na GP "Stara Gradiška“.

Služba za poslove sa strancima realizirala je dobrovoljni povratak za 19 državljana Turske koji su vraćeni u zemlju porijekla.

Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka 2020. godine bilo je 12.521 migrant, od čega je samo u posljednjih sedam dana bio 901 migrant.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.440 migranta.

Služba za poslove sa strancima će u skladu sa svojim nadležnostima i kapacitetima nastaviti sa pojačanim operativnim aktivnostima kao odgovor na povećan priliv migranata u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz te institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close