Zukan Helez

Iz BiH godišnje mjesto boravka odjavljuje oko 4.000 osoba

U posljednjih pet godina mjesto boravka odjavilo je 20.386 osoba
Vijesti / Flash | 09. 12. 2020. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zukan Helez zatražio je odgovor od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije o pitanju stanja populacije u BiH.

Napomenuo je da je danas BiH zemlja koja gubi najveći procenat stanovništva izuzev ratom zahvaćenih država, negativna je stopa prirodnog priraštaja i stanje je nazvao alarmantnim, piše Fena.

Pitao je i postoji li strategija za rješenje tog pitanja, iako smatra da ona ne može više pomoći jer je BiH u ozbiljnoj krizi i potreban je operativan plan.

''Postat ćemo zemlja staraca ako se ovo nastavi. Već sada kada prolazimo kroz pojedine dijelove BiH vidjet ćete cijela naselja koja su prazna. Zato pozivam i lidere vladajućih stranaka da narede svojim ministrima da poduzmu mjere i naprave operativni plan kako to zaustaviti'', naglasio je Helez.

Tegeltija je kazao da je u periodu od pet godina, od 2015. godine, rođeno 147.980, a 189.273 umrlih, te je negativni prirodni priraštaj 41.293.

Govoreći o odlasku, naglasio je da je to teško izračunati jer neki prijavljuju odlazak dok drugi ne, ali u posljednjih pet godina mjesto boravka odjavilo je 20.386 osoba što znači da u prosjeku iz BiH godišnje mjesto boravka odjavljuje oko 4.000 osoba.

Podsjetimo, UN-ova agencija jučer je objavila analizu po kojoj Bosni i Hercegovini prijeti demografski slom ako se nastave sadašnji trendovi iseljavanja i ubrzano starenje populacije nastave, a po realističnim procjenama 2070. moglo bi u BiH živjeti samo 1,5 milijuna ljudi.

Dokument pod nazivom "Analiza stanja stanovništva BiH i projekcija za razdoblje od 2020. do 2070. godine" izradio je Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA), a demografski stručnjaci s Karlovog sveučilišta u Pragu izradili su različite projekcije o tome što BiH čeka idućih pola stoljeća ako drastično ne promijeni populacijski i razvojnu politiku.

U protekla dva i pol desetljeća BiH je zbog rata, ali i migracija već osjetila znatno smanjenje broja stanovnika jer ih je na popisu iz 1991. bilo gotovo 4,2 milijuna, a na popisu iz 2013. samo 3,5 milijuna.

Međutim, procjenjuje se da je i ta brojka bila prevelika i stvarno je broj stanovnika 2013. bio bliži tri milijuna jer je popisano puno onih koji u zemlji samo imaju kuće ili stanove, a novi život već su počeli u inozemstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close