Sudar vlakova

Ispovijest preživjelog strojovođe: Iskočio sam iz vlaka u posljednji tren

Rekao je i da je ranije imao loših iskustava prilikom vožnje, ali da se ovo ni s čim ne može usporediti.
Vijesti / Flash | 24. 08. 2018. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sekunde su me dijelile od sigurne smrti. Iskočio sam iz vlaka u posljednji tren i spasio se, riječi su Božidara Jureniča, jedinog preživjelog strojovođe, koji je u ispovijesti za Dnevni avaz ispričao što se dogodilo prilikom sudara vlakova u Donjoj Jablanici.

''Imao sam ukrštavanje s teretnim vlakom u Donjoj Jablanici. Postupio sam prema propisima. Zeleno trepćuće svjetlo pokazivalo mi je da idem u skretanje. Vidio sam na koju stranu trebam skrenuti. Oko 30 kilometara na sat ulazi se u skretanje, a ja sam vozio još manje. Čim sam skrenuo vlakom, koji je bio dug 504 metra i težak više od 750 tona, otpravnik mi je signalizirao da se mogu još kretati'', kaže Jurenić.

''Onda se desila tragedija. Moja kompozicija nije bila potpuno ušla u kolosijek. Vidio sam svjetlost koja mi se približavala velikom brzinom. U tom trenutku, moj kolega je bio u zadnjoj kabini. Otišao je da jede. Nije bilo vremena ni da dođem do njega. Iskočio sam iz vlaka'', rekao je Avazu Jurenić.

Kaže da se u trenutku sudara vlakova čula jaka eksplozija, nakon koje je nastao horor.

'''Digla se velika prašina. Pomislio sam na svoje kolege koje su ostale u vlaku. Zagalamio sam na otpravnika, jer sam mislio da je on kriv. Rekao mi je da je drugi vlak, najvjerojatnija, prošao kroz crveno. Trčao sam okolo i pokušavao da im pomognem. Ništa, međutim, nisam mogao uraditi'', kaže Jurenić.

Rekao je i da je ranije imao loših iskustava prilikom vožnje, ali da se ovo ni s čim ne može usporediti.

Podsjećamo, u sudaru vlakova, koji se dogodio u srijedu navečer, poginule su dvije osobe, a jedna je osoba ozlijeđena.

''Stanje ozlijeđenog radnika Željeznica FBiH je stabilno i nepromijenjeno u odnosu na četvrtak kada su mu konstatirane teške tjelesne ozljede'', priopćeno je iz mostarske bolnice Dr. Safet Mujić. 

Uzrok sudara dva voza u Donjoj Jablanici u kojoj su poginula dva radnika Željeznica Federacije BiH, a treći ozlijeđen, bit će poznat nakon detaljnog vještačenja, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close