Mišljenje

Za sudar vlakova nije kriv samo nedostatak infrastrukture

Zbog toga što se radi o sudaru vlakova koji su se kretali iz suprotnih smjerova, Kovačević smatra kako bi primarno uzrok mogao biti ljudski faktor,
Vijesti / Crna Kronika | 23. 08. 2018. u 13:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sudar vlakova u Donjoj Jablanici prilikom čega su dvije osobe poginule dogodio se na otvorenom dijelu pruge, a sudarili su se vlakovi iz suprotnih smjerova kretanja te uzrok ne treba tražiti primarno u nedostatku infrastrukture'', rekao je novinarima u Sarajevu vještak prometne struke Ševal Kovačević pojašnjavajući to činjenicom da je na dijelu pruge od Konjica do Mostara prije desetak godina obavljen kompletan remont, a također vrši se redovna ophodnja i kontrola.

Zbog toga što se radi o sudaru vlakova koji su se kretali iz suprotnih smjerova, Kovačević smatra kako bi primarno uzrok mogao biti ljudski faktor, ali kao drugi razlog naveo je nedostatak ili zatajenje telekomunikacijsko-relejne opreme ili uređaja, no sve to treba utvrditi istraga.

Kada je u pitanju ulaganje u infrastrukturu, ocijenio je da bi u budućnosti trebalo napraviti akcijski plan pojačane kontrole i to selektivno po dužinama. Napomenuo je da za sve to Europska unija ima propise koje je BiH ratificirala, ali je pitanje ispunjavaju li se oni zbog nedostatka sredstava no naglasio je da bi u sljedećem razdoblju trebalo obnoviti amortizacijski fond koji je nekada postojao.

Video: Kovačević: Uzrok nesreće primarno bi mogao biti ljudski faktor

''U tom amortizacionom fondu pri resornom ministarstvu bila su sredstva za slučaj hitnih intervencija bilo da se radi o hitnim remontima i popravkama ili nabavci opreme za spašavanje i sredstva iz tog fonda odmah su se mogla aktivirati'', istaknuo je.

Kovačević je dodao da su željeznice kao podsustav transporta u posljednje vrijeme dale doprinos u posljednjih nekoliko godina prevozeći između 10 i 12 milijuna tona tereta te bi ovaj sustav trebalo održati i uložiti u infrastrukturu.

Mišljenja je i da je sve to važno ispoštovati i zbog potrebe praćenja politike Europske unije koja planira da do 2030. godine 30 posto tereta prebaci na željeznice zbog manjih troškova i zagađenja.

Na željezničkoj stanici u Donjoj Jablanici sinoć oko 23 sata dogodila se teška nesreća kada su u sudaru dva voza dvije osobe poginule, a jedna je teško ozlijeđena.

Kopirati
Drag cursor here to close