Ubojstvo policijaca

Interpol objavio crvenu potjernicu za Aleksandrom Macanom

Vijesti / Flash | 17. 11. 2021. u 19:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna policijska agencija Interpol objavila je danas crvenu potjernicu za Aleksandrom Macanom, osumnjičenim za ubojstvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine.

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je pritvor Aleksandru Macanu, a na prijedlog Tužiteljstva KS koje je naredilo i raspisivanje potjernice.

Podsjetimo, SIPA je uz asistenciju MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Republike Srpske i Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) 4. novembra provela akciju s ciljem uhićenja ubojica dvojice sarajevskih policajaca iz 2018. godine. Vršeni su pretresi na području RS, a pretresena je i jedna kancelarija Policijske uprave Pale. Saslušano je više osoba.

Dvojica sarajevskih policajaca Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Šehović je odmah preminuo, dok je Vujinović teško ranjen uslijed čega je kasnije podlegao povredama. Do pucnjave je došlo nakon što su ova dvojica policajaca zatekli grupu kriminalaca u krađi automobila u Geteovoj ulici.

Uprava policije o ustupanju predmeta ubojstva policajaca Šehovića i Vujinovića

Uprava policije MUP-a KS, u vezi odluke Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo da predmet u slučaju ubojstva policijskih službenika MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora Vujinovića ustupi Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH, navodi kako je veoma indikativno da je tužiteljstvo, praktično u završnoj fazi odlučilo dati predmet Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, samo iz njima znanih razloga.

"Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je obaviještena o odluci Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, te će postupiti shodno istoj, imajući u vidu da je tužiteljstvo nadležno za vođenje istrage.

U dosadašnjem radu na ovom predmetu najveći dio posla uradili su policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i ova Uprava policije.

Podsjećamo da je policijski komesar po preuzimanju mandata prije dvije godine odredio tim istražitelja koji su pod direktnim nadzorom postupajućih tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo intenzivno poduzimali mjere i radnje na rasvjetljavanju ubojstva naših kolega, što je rezultiralo dostavom Dopune izvještaja Kantonalnom tužiteljstvu 5. studenog 2021. godine protiv osumnjičenih osoba", navodi se u priopćenju.

U nastavku priopćenja se napominje da je ponuđeno Državnoj agenciji za istrage i zaštitu da bude aktivni dio tima, kao i da preuzmu predmet i budu nosioci aktivnosti, što su isti odbili, pa je samim tim nosilac aktivnosti u ovom predmetu bila Uprava policije MUP-a KS čiji su službenici mukotrpnim, iscrpljujućim i kontinuiranim višegodišnjim radom ostvarili značajne rezultate i doveli do završne faze aktivnosti u ovom predmetu, uključujući i podnošenje prethodno pomenute Dopune izvještaja.

"Napominjemo da su određeni doprinos u dosadašnjem radu na predmetu dali i policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, kao i drugih domaćih i međunarodnih agencija i institucija, na čemu smo im neizmjerno zahvalni.

Naš jedini i isključivi cilj jeste potpuno rasvjetljavanje ubojstva naših kolega i privođenje izvršitelja i njihovih pomagača licu pravde.

Bez obzira na odluku tužiteljstva i niz drugih postupaka, kao i mnogobrojne spinove i brutalne neistine plasirane putem odabranih medija i usmjerene s ciljem diskreditacije, omalovažavanja i kriminalizacije policijskog komesara i Uprave policije u posljednje vrijeme u vezi s ovim predmetom, ostajemo na nivou profesionalizma da i tijekom narednog perioda damo svoj puni doprinos na okončanju rada na ovom predmetu, a nažalost, profesionalan odnos spram ovako osjetljivog i bitnog predmeta je izostao od strane nadležnog tužiteljstva, odnosno, postupajućih tužitelja", navode iz Uprave policije.

Na kraju priopćenja Uprava policije MUP-a KS ističe kako će postupiti u skladu sa zakonskim ovlaštenjima i uputama, odnosno, naredbama nadležnog tužiteljstva kako bi se u potpunosti okončale aktivnosti na istrazi u ovom predmetu, iako je veoma indikativno da je tužiteljstvo, praktično u završnoj fazi odlučilo dati predmet Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, samo iz njima znanih razloga.

Kopirati
Drag cursor here to close