Bez reakcije Tužiteljstva KS

Istražitelju koji je radio na ubojstvu sarajevskih policajaca prijete smrću

Na desetine poruka, koje je istražitelj dobio direktno na broj mobitela, a proslijeđene su Tužiteljstva KS, za sada još uvijek stoje kao mrtvo slovo na papiru.
Vijesti / Crna Kronika | 17. 11. 2021. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Avaz.ba / Ilustracija

Istražitelju MUP KS (identitet poznat "Avazu") koji je od prvog dana bio uključen u istragu o likvidaciji sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine na Alipašinom polju, određene osobe povezane s kriminalnim podzemljem, prijete smrću, pozivajući već duže vrijeme na pripremanje njegovog ubojstva.

Na desetine poruka, koje je istražitelj dobio direktno na broj mobitela, a proslijeđene su Tužiteljstva KS, za sada još uvijek stoje kao mrtvo slovo na papiru, piše Avaz.

Žele ga se riješiti

Prijetnje su dobivali i ostali članovi istražnog tima, no pitanje je zašto Tužiteljstvo KS nije poduzelo konkretne poteze.

Jedna od poruka koja je stigla istražitelju je i "Odrezat ćemo ti glavu i baciti je u tursko Sarajevo", "Ti si obični poturica"... Njemu je ranije bombom razneseno vozilo.

Kako saznaj, međutim, tužitelji, umjesto da sve istraže, rade na tome da se ovoj osobi oduzme sigurnosna dozvola, pod krinkom da je radio za strane obavještajne agencije.

Ovaj istražitelj je bio uključen u istragu o likvidacijama od samog početka. No, odlukom Tužiteljstva KS MUP KS je uklonjen iz daljnje istrage, a ona je sada povjerena SIPA-i.

''Iako SIPA od samog počinjenja kaznenog djela ubojstva pripadnika MUP-a KS poduzima radnje u predmetu, naredbom Tužiteljstva KS od 12. studenog naloženo je SIPA-i da nastavi daljnje istražne aktivnosti u cilju otkrivanja suizvršitelja ubojstva i prikupljanja dokaza'', izjavila je glasnogovornica Tužiteljstva KS Azra Bavčić.

Raspisana potjernica

Odluka, koju potpisuju tužiteljice Aida Topalović i Šejla Heljić dolazi 10 dana nakon što je MUP KS dostavio dopunu izvještaja o osobama za koje se osnovano sumnja da su počinile likvidaciju, kao i njihovim pomagačima.

Radi se o prvoosumnjičenom Aleksandru Macanu s Pala i još najmanje pet osoba. Za Macanom je tek jučer raspisana međunarodna potjernica, iako je izvještaj Tužiteljstva KS upućen 5. studenoga.

U prijevodu, Tužiteljstvo KS, koje je nedavno optužilo komesara Nusreta Selimovića da opstruira istragu, oduzelo je već skoro rasvijetljen slučaj od MUP-a KS i dodijelilo ga SIPA-i.

Otkrivene su putem aplikacije "Sky"

No, sve je puklo kada je MUP KS, koji je dobio informacije od Europola vezane za organizirani kriminal protiv određenih osoba, a nisu povezane s ubojstvom policajaca, proslijedili Tužiteljstvu BiH i SIPA-i.

Kako saznaje Avaz da su tužitelji KS smatrali da su oni trebali imate ove podatke, a otkrivene su putem aplikacije "Sky". U ovim porukama spominju su i kriminalne osobe povezane s rukovodstvom OSA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close