Zeleno svjetlo

Imovinski kartoni bh. sudaca i tužitelja više neće biti tajni

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija rekao je da je to predviđeno nacrtom izmjena i da će se na sjednici krajem ovog mjeseca glasati o tome.
Vijesti / Flash | 20. 06. 2018. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suci i tužitelji u BiH, nakon višegodišnjeg skrivanja imovine bit će obavezni da svoje imovinske kartone daju na uvid javnosti ukoliko Europa da zeleno svjetlo na Nacrt izmjena pravilnika i Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, pišu "Nezavisne novine".

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija rekao je da je to predviđeno nacrtom izmjena i da će se na sjednici krajem ovog mjeseca glasati o tome.

"To je mnogo širi obim od objavljivanja informacija, a između ostalog podrazumijeva i njihovu provjeru", rekao je Tegeltija i dodao da će izmjene biti u tom smjeru, uz malu napomenu da mnogi imaju stav da sadašnji Zakon o zaštiti osobnih podataka onemogućava objavljivanje imovinskih kartona.

U Agenciji za zaštitu osobnih podataka BiH "Nezavisnim novinama" rečeno je da to nije točno i da su još ranije davali preporuke da ti imovinski kartoni budu dostupni jer treba cijeniti interes javnosti koji kaže da takve stvari ne spadaju pod osobne podatke.

"Javne osobe, pa i javni službenik, treba da, ako postoji interes javnosti, učine dostupnim svoj imovinski karton. To smo do sada nekoliko puta govorili i ne može biti osobni podatak koliko zarađuješ, što imaš", rekao je direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka Petar Kovačević.

On je istaknuo da ovo pitanje treba sistemski urediti da se zna tko upravlja tim podacima.

List navodi da su suci i tužitelji u BiH i nositelji pravosudnih funkcija jedini u regiji koji još skrivaju podatke o imovinskom stanju, te da su u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori ti podaci već godinama dostupni javnosti.

Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH i član Ustavno-pravne komisije koja je zaključkom od Vijeća ministara tražila da podaci o imovinskom stanju sudaca i tužitelja budu javno objavljeni, rekao je da bi bilo normalno, moralno i demokratski da su ti imovinski kartoni dostupni javnosti.

"Ovako je očigledno da ih kriju i ne žele da budu objavljeni. I sada ne postoji nikakva zakonska prepreka da oni budu objavljeni jer kad mogu nositelji izvršne i zakonodavne vlasti, zašto ne bi mogli i oni", dodao je Prodanović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close