Pozder i Šešum

"Imamo puno prirodnog i povijesnog blaga za UNESCO"

Između ostalog, Pozder se informirala o statusu procesa upisa špilje Vjetrenica na UNESCO Listu svjetske baštine.
Vijesti / Flash | 22. 02. 2024. u 16:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder razgovarala je u četvrtak u Sarajevu sa šefom Ureda UNESCO-a u Bosni i Hercegovini Sinišom Šešumom o saradnji Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Ureda UNESCO-a u BiH. Tijekom sastanka dan je osvrt na više aktualnih projekata koji se odnose na inicijative prema UNESCO-u.

Između ostalog, Pozder se informirala o statusu procesa upisa špilje Vjetrenica na UNESCO Listu svjetske baštine. Ishod inicijative bi uskoro trebao biti poznat, a sugovornici su izrazili nadu da će odgovor biti pozitivan i da će Bosna i Hercegovina dobiti još jedno dobro na Listi svjetske baštine.

U narednom periodu Federalno ministarstvo okoliša i turizma će urgirati i tražiti ubrzanje procesa kompletiranja aplikacije za upis Štrbačkog buka i kompleksa slapova u Martin Brodu na UNESCO-ovu listu prirodne baštine. S tim u vezi, navedena je konstantna podrška Ministarstva prema Nacionalnom parku Una, a u ovoj godini ona je dodatno uvećana i iznosi 750.000 KM.

Ministrica Pozder je najavila i aktivnosti u vezi sa pripremom aplikacije koja se odnosi na potencijalni upis Jajca na UNESCO-ov popis svjetske baštine navodi se u priopćenju Ministarstva.

Tijekom susreta bilo je riječi i o drugim projektima, poput rada na Planu upravljanja turizmom za Grad Mostar koji je proistekao iz uspješnog projekta uvođenja vinjeta za autobuse koji dovoze turiste u grad, kao i uvođenja "Mostar passa", te i o podršci za Sarajevo Film Festival putem projekta "Sarajevo Grad filma".

Sugovornici su se složili da je neophodno dodatno intenzivirati suradnju kroz redovne konsultacije i sastanke, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Kopirati
Drag cursor here to close