Lista svjetske baštine

Ministrica Bošnjak: ''Očekujemo da UNESCO prepozna univerzalnu vrijednost Vjetrenice''

Ministrica Dubravka Bošnjak na Generalnoj konferenciji UNESCO-a, očekuje da se prepozna univerzalna vrijednost Vjetrenice.
Kultura / Flash | 10. 11. 2023. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica Dubravka Bošnjak obratila se danas sudionicima 42. zasjedanja Generalne konferencije UNESCO-a u Parizu i pružila potporu predloženom Programu UNESCO-a za naredno razdoblje, ističući opredijeljenost Bosne i Hercegovine da aktivno surađuje s UNESCO-om.

Govoreći o suradnji Bosne i Hercegovine sa UNESCO-om, ministrica je istaknula realizaciju brojnih aktivnosti u području obrazovanja, znanosti, kulture, medijske i informacijske pismenosti i sporta, pri čemu je naglasila iznimno dobru suradnju s UNESCO Uredom u Sarajevu.

Nominacija Vjetrenice

''Jedna od aktivnosti je potpora Bosni i Hercegovini u identifikaciji indikatora Ciljeva za održivi razvoj u obrazovnom sektoru. Opredijeljeni smo ka izgradnji modernog obrazovnog sustava i uz potporu UNESCO-a radit ćemo na izradi Operativnog plana za realizaciju aktivnosti iz Izjave o transformaciji obrazovanja''.

Navela je i posvećenost Bosne i Hercegovine implementaciji UNESCO Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine.

''Želim istaknuti da smo u siječnju ove godine predali nominaciju pećine Vjetrenica za upis na UNESCO Listu svjetske baštine. Pećina Vjetrenica je izuzetno značajno prirodno dobro za koje smo sigurni da ima univerzalnu vrijednost i nadamo se da će kao takva biti prepoznata i zaštićena kao svjetska prirodna baština. Također, posvećeni smo očuvanju nematerijalne kulturne baštine. Predali smo nominaciju sevdalinke, još jednog značajnog elementa naše nematerijalne baštine, za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva'', rekla je ministrica Bošnjek i izrazila zadovoljstvo prijemom Banjaluke u UNESCO mrežu kreativnih gradova za područje glazbe.

Indikator za kulturu

Ministrica je najavila i da će, u suradnji s Uredom UNESCO-a u Sarajevu, biti pokrenut projekat kojim se testira implementacija Indikatora za kulturu 2030, a s ciljem mjerenja i praćenja napretka načina na koji kultura doprinosi provedbi ciljeva UN Agende za održivi razvoj do 2030. na državnoj i lokalnoj razini.

Posebice se založila za veća ulaganja i još snažniju suradnju u području znanosti.

Izrazila je posvećenost daljnjem jačanju suradnje u okviru UNESCO Međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu i zahvalnost UNESCO-u na potpori koju pruža u području medijske i informacijske pismenost, a koja predstavlja krovnu kompetenciju u digitalnom dobu.

Kopirati
Drag cursor here to close