Biznis na crno

Ilegalni prijevoznici sa sjevera BiH, uskoro idu na jug

Točan broj nije moguće utvrditi a Inspektorat raspolaže sa brojkom od cca 200-300 vozila. U ljetnom periodu ova vrsta prijevoza je izražena prema jugu odnosno prema moru
Vijesti / Flash | 07. 06. 2018. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilegalni kombi prijevoznici pedstavljaju samo jedan od problema na bh. cestama. Ipak, ne tako zanemariv.

Glas za suzbijanje crnog biznisa digli su autoprijevoznici s područja Republike Srpske koji, između ostalog, žele izmjene zakona kako bi se registracija takvih vozila omogućila isključivo pravnim licima.

"Na bh. cestama svakodnevno prometuju takozvana kombi vozila, putnička do 1+8 sjedišta, koja prevoze putnike i ovdje se ne radi o nelegalnim prijevoznicima (zakon je točno definirao tko su prijevoznici), već o putničkim vozilima koja obavljaju određenu djelatnost bez potrebnog odobrenja, a to su rad na crno, bez poreskih prijava, bez obveza mirovinskom, socijalnom i drugim fondovima'', ističe za Radiosarajevo.ba Adis Šehić, glavni inspektor pri Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Najizraženija pojava ovakve vrste prijevoza je u sjevernom dijelu BiH, odnosno na graničnim pijelazima Maljevac, Gradina, Bosanski Šamac i Bosanski Brod.

"Najprisutnija pojava ovakve vrste prijevoza je u sjevernom dijelu BiH gdje se prijevoznici uglavnom registriraju petkom na ulazu, a nedjeljom na izlazu. Točan broj nije moguće utvrditi a Inspektorat raspolaže sa brojkom od cca 200-300 vozila. U ljetnom periodu ova vrsta prijevoza je izražena prema jugu odnosno prema moru“, pojašnjava Šehić.

 Takve vrste prijevoza, osim što otežavaju radlegalnim prijevoznicima, ponajviše spuštajući cijenu usluga, mogu izazvati i druge teže posljedice.



 "Zakon o radnom vremenu i obveznim odmorima mobilnih radnika je točno propisao vrijeme vožnje i obavezne odmore vozača. Vozači koji obavljaju ovu vrstu prijevoza ne podliježu pravilima ovog zakona te obično voze više nego je to propisano. Kao posljedica toga mogu se javiti prometne nezgode s težim tjelesnim povredama i smrtnim ishodima. Takvi slučajevi su već evidentirani na cestama BiH i Europe", ističe inspektor.

U cilju suzbijanja ovog problema Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine pokrenulo je inicijativu za izmjene zakona koje bi u najmanju ruku umanjile brojnost ileganlih kombi prijevoznika.

"Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je u prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu predvidjelo rješenje za suzbijanje ovog vida prijevoza na način da je propisao kaznene odredbe u vršenju istog. Predviđene kaznene odredbe za prekršioce su se kretale od 2.000-5.000 KM. Nažalost, izmjene tog zakona nisu prošle u Domu naroda BiH prošle godine, ali je Ministarstvo u tijeku ove godine ponovo pokrenulo inicijativu za izmjene spomenutog zakona te se nadamo pozitivnom ishodu'', zaključuje Šehić.

Kopirati
Drag cursor here to close